2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Kinesko drvo “Paulovnija” i u Srbiji

Paulovnija ili “kinesko drvo” može se uspešno uzgajati i u Srbiji. Mnogi su se odlučili da sade ovu biljku zbog dobre zarade. Međutim, zarada stiže tek nakon 10 godina, a za to vreme treba mnogo uložiti.

Paulovnija je brzorastuće drvo, poreklom iz Kine. Olga i Luka Vučetić iz Kačareva imaju 3000 sadnica ove biljke na 7 lanaca zemlje. Luka Vučetić kaže da se ovo drvo može prodati u inostranstvu, pre svega u Italiji i Nemačkoj, ali da u Srbiji još nema potražnje. Dodaje da je potrebno najmanje 10 godina da stablo paulovnije pri dnu dostigne širinu od 40 centimetara, kako bi mogla da se proda. Njihove najmlađe sadnice stare su tri godine, a najstarije 7.

S obzirom da paulovnija zahteva mnogo truda, vremena i ulaganja, Olga Vučetić kaže da je šteta prodati je za ogrev. Dodaje da se ona koristi za pravljenje nameštaja, brodova i instrumenata, jer je lagano i čvrsto drvo, koje ne upija vodu.

Ovo drvo je višestruko korisno. Luka Vučetić kaže da je paulovnija veliki prečišćivač vazduha. Osim toga, kaže da je prošle godine saznao da cvet ove biljke daje med, kada je poznanik doneo pčele na pašu.

Related posts

Predsednik Vućić u kampanji “Budućnost Srbije” obišao Raški okrug

Nikola Toadjer

Vujović u Plandištu: Sprovodićemo akcije čišćenja divljih deponija, dok sve ne očistimo

Mirjana Popović

Pokretni mamograf u Alibunaru

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija