26. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Vatrogasci apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom

U letnjem periodu, usled visokih temperatura i suše, povećava se opasnost od izbijanja požara. Spaljivanje ostataka strnih useva, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru, često dovode do nekontrolisanih požara. U cilju obezbeđenja određenog nivoa požarne sigurnosti i kako bi se izbegle eventualne posledice, iz vatrogasne službe apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

Loša praksa poljoprivrednih proizvođača je paljenje biljnih ostataka i strnih useva na njivama posle žetve. Građani često na otvorenom spaljuju i smeće. Zakon o zaštiti od požara u članu 50 propisuje zabranu ovih aktivnosti, a lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom. Komandant  pančevačkog Vatrogasno-spasilačkog bataljona, Boro Majkić uputio je apel građanima da se ponašaju odgovorno.

– Poštovani građani obraćam vam se sa apelom da u periodu visokih temperatura i suše povedete računa o tome kako se ponašate u prirodi i kako se ponašate prilikom vaših poljskih radova. Moram da napomenem da je spaljivanje svih useva i smeća na otvorenom zakonom zabranjeno, to jest da postoje novčane kazne za fizička lica i pravna, kaže Boro Majkić, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Pančevo.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kažnjava se fizičko lice, dok je za pravna lica iznos te kazne od 300.000 do 1.000.000 dinara. Takođe, zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima. Postupak paljenja dovodi do brojnih štetnih posledica.

– Pre svega želim da apelujem na vas da povedete računa zbog toga što takva dela mogu izazvati značajnu materijalnu štetu, dovesti do povreda, a u nekim slučajevima i do smrti onih koji vrše spaljivanje na otvorenom prostoru, kaže Boro Majkić, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Pančevo.

Privredno društvo, zemljoradnička zadruga, ustanova ili drugo pravno lice, preduzetnik i poljoprivrednik koji vrše žetvene radove dužni su da preduzmu posebne mere zaštite strnih useva od požara. Paljenje nema ni jednu korisnu svrhu, već samo ide na štetu poljoprivrednim proizvođačima, kažu stručnjaci. Visoke temperature pri sagorevanju pretvaraju površinski sloj zemljišta u pepeo i prašinu, čime se uništava sloj zemljišta značajan za donošenje roda.

Related posts

Za najbolje studente spremne nagrade u Pančevu

Jasmina Petkovic

NIS ulaže u zdravstvo milion evra

Nikoleta Dragaš

Mučenički napori da zadrže šabačku fotelju: Broj zaraženih raste, kao i nesposobnost Petrovića i Zelenovića

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija