24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić na vojnoj vežbi ‘MUNJEVITI UDAR 2021’ na Pešteru

Na Pešteru se održava združena taktička vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije “Munjeviti udar 2021”, na kojoj prisustvuje predsednik Vučić, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Na toj lokaciji vežbu izvode jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i oruđa, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova, PVO sistema i naoružanja pešadijskih i specijalnih jedinica.

Pre početka vežbe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je raport kapetana VS Danila Manojlovića.

Vežbi, pored predsednika Vučića, prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, kao i drugi ministri u Vladi Srbije.

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović je predsedniku predočio kakvi će biti ciljevi vojne vežbe, i istakao je da su manevri zahvatili jedinice koje čini čak 15.000 pripadnika Vojske Srbije.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021” – najveća u poslednjih nekoliko decenija, počela je danas na vojnom poligonu na Pešteru. Na vežbi po temi “Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije”, učestvuje 2.337 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, od čega je 1.224 pripadnika kopnene vojske.

Najveća vežba koja se odigrava u poslednjih nekoliko decenija je prikaz odlučnosti i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Srbije, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija, te borbene mogućnosti sredstava u naoružanju.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem izvodi se pod pretpostavkom da su oružane snage neprijatelja koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju i privremeno okupirale jugozapadni deo srpske teritorije.

Najsavremenija sredstva Kopnene vojske, kao i borbeni sistemi koje razvija domaća odbrambena industrija prikazuju vatrenu moć i sposobnost manevra pred državnim rukovodstvom.

Posade tenkova T-72 MS javnosti prvi put predstavljaju borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno.

Zajedno nastupaju i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije.

Zadatak oklopnih jedinica je da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga.

U ulozi borbenog osiguranja je mehanizovana pešadija na “lazarima 3”, “miloš”, “MRAP 6×6” i “NTV”, vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije.

Tu su i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružaju samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm “oganj” digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm “oganj” M-18 modularni, lanser “morava” i samohodne haubice 122mm “gvozdika” modernizovana kao i minobacači 120mm.

Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduholovima pokazuju artiljerijsko raketna baterija “pancir” S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema “PASARS” i kao i laki PVO sistemi “igla” na vozilima NTV, te sistem “strala” 2M.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije naredio je Kopnenoj vojsci da u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i protivvazduhoplovnom odbranom, 72.brigadom za specijalne operacije, 63.padobranskom brigadom i delom modernizovanih i sredstava iz razvojnog programa odbrambene industrije Ministarstva odbrane Republike Srbije, izvede napadnu operaciju.

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana VS zadejstvovalo je lovačku, bombardersku i transportnu avijaciju kao i helikopterske jedinice koje su na aerodoromima “Pukovnik pilot Milenko Pavlović” i “Morava” čekale komandu za poletanje i dejstvo na Privremenom poligonu “Pešter”.

Modernizovani lovac “mig-29” poleteće sa aerodroma u Batajnici i na završnom danu “Munjevitog udara” izvršiće zadatke uspostavljanja prevlasti u vazdušnom prostoru i patroliranja, a po naređenju komandanta vežbe biće spreman za dejstvo po ciljevima na zemlji.

Avioni tipa “orao” poleteće sa vojnog aerodoroma u Lađevcima sa zadatkom da iz vazduha podržava kopnenu operaciju.

Vazduhoplov će po ciljevima na zemlji dejstvovati vođenim raketama “maverik” i avio bombama FAB-250 velike razorne moći. Po ciljevima na zemlji dejstvovaće i školsko-borbeni avion “galeb G-4”.

Efikasnost dejstva po oklopljenim ciljevima pokazaće helikopter Mi-35 raketama “ataka” i nevođenim raketama S-8.

Veštinu dejstva rekatama “maljutka” demonstriraće posade helikoptera “gama”.

U nekoliko sekvenci složene napadne operacije svoju ulogu će imati Erbasovi helikopteri H-145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportni avion An-26.

Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha vršiće daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92 i “vrabac”.

Slika sa Ć-92 se upotrebom telekomaciono-informacionog sistema koji je integrisan u pokretni komutacioni čvor, distribuira na komandno mesto i dostupne su komandi vežbe u realnom vremenu.

Taj vazduhoplov će, po odluci komandanta, biti u mogućnosti da dejstvuje i laserski vođenim raketama po ciljevima u borbenom rasporedu neprijatelja.

Foto: printscreen

Related posts

Ovacije za “Lice ljubavi”

Nikoleta Dragaš

U Srbiji 4000 elektro i hibridnih vozila, subvencije za kupovinu do novembra

Bojana Kecic

Servisne informacija za 31. januar

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija