2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Kon: 70 odsto vakcinisanih dovoljno za kolektivni imunitet

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je u Srbiji snižena aktivnost korona virusa, što je, po kako je istakao, posledica vakcinacije.
Nakon što je u studiju TV Prva, gostujući u emisiji “150 minuta”, skinuo masku jer je voditelj vakcinisan, Kon je ocenio da bi 70 odsto potpuno vakcinisanih stanovnika bilo dovoljno za kolektivni imunitet.

“Kad bismo sebe naterali da kolektivni imunitet podignemo na 70 odsto, onda bi mogli da kažemo doviđenja, bez obzira na to šta se dešava u svetu”, rekao je Kon.

Navodi da, “ako dostignemo taj imunitet, nećemo više imati ovu bolest kao zabrinjavajuću”, ali upozorava da je previše je rano za donošenje zaključaka.

“Svima koji nisu vakcinisani savetujem da ne idu na događaje”, naglašava Kon i objasnio da korona virus može da izazove probleme sa sterilitetom, a ne vakcina.

Kaže da priča o tome da vakcina može da utiče na rađanje postoji od kad postoji i vakcina i podseća da se na Kosovu i Metohiji među Albancima svojevremeno proširila glasina da se vakcinom protiv dečije paralize želi smanjiti njihov broj, pa se onda desila epidemija te bolesti.

Na pitanje da li je trebalo da vakcinacija bude obavezna, Kon navodi da to nije potrebno i ukazuje na to da je smrtnost od korona virusa u Srbiji oko jedan odsto.

Kaže da je Krizni štab radio najbolje što je umeo i znao, ali istakao je da bi dosta toga možda uradio drugačije.

Ističe da je vakcinacija sada najbitnija i moli mlade ljude da se vakcinišu i vrate u redovan život.

“Ne znam da li treba da se klekne, ali molim mlade ljude da pomognu sebi”, poručio je Kon.

Related posts

Predsedniku Vučiću neobičan poklon,majica sa porukom “Živeće ovaj narod”

Jasmina Petkovic

Petković: Srbija gradi i stvara nova radna mesta za ljude na KIM

Bojana Kecic

COMNET zaprepašćem odlukom Višeg suda da Informer ne sme da piše o Draganu Đilasu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija