16. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat Magazin Vesti

Internacionalna karnevalska povorka u Beloj Crkvi 26. juna

Najznačajnija turistička manifestacija opštine Bela Crkva – Belocrkvanski karneval počela je juče  svečanim otvaranjem na platou ispred Narodne biblioteke i trajaće sve do nedelje 27. juna. I ove godine, pripremljen je bogat  kulturno – umetnički program, uz nezaobilaznu internacionalnu karnevalsku povorku u subotu, 26. juna.

Himnom Bože pravde, u izvođenju Hora “Bella Musica”,  podizanjem zastava Federacije evropskih karnevalskih gradova, opštine Bela Crkva i karnevalske zastave, počela je svečanost otvaranja Belocrkvanskog  karnevala.

Predsednica opštine Bela Crkva  Violeta Simić zahvalila se svima koji su doprineli da se tradicija organizovanja Karnevala u Beloj Crkvi nastavi, usprkos okolnostima, jer je ona duga i traje više od 150 godina.

“Čast mi je i  zadovoljstvo da ove godine otvorim Belocrkvanski karneval, koji je vremenom postao vekovna kulturna baština naše opštine.  Belocrkvanski karneval je simbol našeg grada i opštine. Velikim angažovanjem Karnevalskog odbora, Turističke organizacije i  Centra za kulturu , pod pokroviteljstvom opštine Bela Crkva i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija doprineli  smo da po Karnevalu budemo prepoznati širom sveta. Želim svim našim sugrađanima i sugrađankama, kao i gostima, da uživaju u bogatom karnevalskom  kulturno-umetničkom programu. U čast ljubavi prema Karnevalu koji će ove godine dobiti sjaj i lepotu koju zaslužuje, u čast ljubavi prema umetnosti i kulturi, otvaram manifestaciju “Belocrkvanski karneval 2021” kao i početak nove turističke sezone u našoj Beloj Crkvi” – rekla je predsednica opštine Violeta Simić.

Predsednik  Federacije evropskih karnevskih gradova Nemačke Jirgen Šmit, koji je po prvi put u Beloj Crkvi, izrazio je svoje zadovoljstvo što je u mestu odakle su počele karnevalske aktivnosti u regionu, posebno kada se uzme u obzir činjenica da je Belocrkvanski karneval nastao po ugledu na čuveni karneval u Kelnu. 

U okviru programa svečanog otvaranja karnevala nastupile su sekcije KUD “Belocrkvanske  mažoretkinje” – pilići, kadetkinje i juniorke.

Članice Gradskog  hora “Bella Musica” na čelu sa dirigenticom Danijelom Jokanović  izvođenjem kompozicija “Pođimo požnjeti žita” i “Snivaj grade moj”  na pravi način, oplemenile su svečano otvaranje karnevalskih dana.

U prostoru čitaonice  Narodne  biblioteke  u Beloj Crkvi  prikazana je je izložba radova Andrije Vasiljevića pod nazivom “Linije sećanja”  koja je za posetioce otvorena  do kraja jula meseca. Udruženje likovnih stvaralaca amatera predstavilo je svoje radove u okviru postavke “Slikari za Belu Crkvu”,a u Istorijskom arhivu održana je promocije elektronske  knjige “Belocrkvanski  karnevali” – Boždara Živanova.

U petak 25. juna biće  održan Dečiji karneval, izbor za Mis klincezu i klinca, a najmlađe će zabavljati popularni Haos animatori iz Novog Sada. Iste večeri je  salsa žurka na otvorenom u centru grada.

Subota je rezervisana za međunarodnu karnevalsku povorku, koja startuje u 18 časova, a svi gosti imaće priliku da uživaju u čarima trinaest alegorijskih kola i dvadeset razigranih karnevalskih grupa, kako onih domaćih, tako i inostranih.

Veliki vatromet nas očekuje u 22 časa.

Zbog trenutnih epidemioloških mera koncerti koji su bili najavljeni za petak i subotu na bini u centru grada, neće se održati, a novi termin odrediće čim se steknu uslovi u skladu sa propisanim merama.

Lokalna samouprava opštine Bela Crkva u saradnji sa gradskom upravom Grada Vršca obezbedila je mobilni vakcinalni punkt koji će u toku  međunarodne karnevalske povorke biti postavljen između zgrade Doma za decu i omladinu „Vera Radivojević“ i zgrade Sudske jedinice Bela Crkva.  Punkt će biti stacioniran u vremenskom periodu od 16:00 do 20:00 časova, a svi zainteresovani moći će da izvrše imunizaciju protiv kovida 19 vakcinom kineskog proizvođača Sinofarm. Takođe, i u Domu  zdravlja “Bela Crkva” svo koji žele mogu izvršiti vakcinaciju bez prethodnog zakazivanja.

U nedelju od 19 časova u Gradskom parku koncertom hora „Bella Musica“, zatvoriće se ovogodišnji Belocrkvanski karneval.

Related posts

Novi uspeh pančevačkih atletičarki

Jasmina Petkovic

U okviru akcije “Gnev” nađena marihuana i kokain

Ivana Bogdanovski

Treća pobeda u nizu košarkaša Tamiša

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija