5. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Politika Srbija Vesti

Gost emisije Lice nacije bio je Petar Petković

Događaji u Briselu pre nekoliko nedelja su obeležili proteklu nedelju, pa je tako domaćin emisije Marko Milutinović ugostio Petra Petkovića direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pre nego što su krenuli priču u pravci poslednjuh događaja koji su se odigrali u Briselu, prisetili su se ključnog pitanja, a to je kada su pregovori o Kosovu i Metohiji prebačeni iz Ujedinjenih nacija u Brisel.

Petar Petković je rekao da su dva ključna događaja, prvi iz 2010. godine, pa i kasnije kada je doneta Rezolucija generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a drugi kada je doneta odluka savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda u Hagu.

– Ovi događaji su bili za vreme  vlasti Đilasa, Jeremića i Tadića, koji su bukvalno zakucali pitanje nezavisnosti Kosova i Metohije, tako da se mi sada nalazimo kao na vrhu igle i to nam je manevarski prostor u kome pokušavamo da pronađemo i izborimo se za interese Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Petković.

– Dolazak Eeleksa, postavljanje granica između Srba i Srba, izmeštanje odbrane Kosova iz UN, gde smo imali veto Rusije i Kine na prostor Brisela gde su većina članica Evropske unije priznale Kosovo i Metohiju, i to one najmoćnije države, koje zapravo upravljaju Unijom do katastrofalnih dogovora koje je postizao Borko Stefanović o ličnim kartama, o registarskim tablicama, o carinskom pečatu, o carinicima na administrativnoj liniji. Kada je Haradinaj uveo takse od 100 odsto i kada smo pokušavali na sve moguće načine da doturimo hranu, lekove, mleko i sve ostalo što je bilo potrebno našem narodu na Kosovu i Metohiji, tada su tim taksama hermetički zatvorili zelenu liniju i uopšte administrativne prelaze. Upravo ti carinici i ti policajci koje su postavili Tadić, Jeremić i Đilas su pucali na naše privrednike koji su pokušavali da se probiju i dođu do naroda u Kosovskoj Mitrovici, u Leposaviću i na svim drugim mestima da bi se obezbedilo šve što je bilo potrebno. I ako je namera Haradinaja uvođenjem taksi od 100 odsto tada bila da napravi neku vrstu ekonomskog geta, ne bi li naterao Srbe da napuštaju prostor Kosova i Metohije, mi smo kao ozbiljna država zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću uspeli da nabavimo sve što je bilo potrebno. Naš narod je u tim odsutnim i teškim trenutcima imao sve što im je bilo potrebno.

Petar Petković osvrnuo se na vakcinaciju i istakao da može sa ponosom da kaže da imamo izuzetno visok stepen vakcinisanih na prostoru Kosova i Metohije u Srpskim sredinama preko 60 do 65 posto, posebno najstarije generacije, a to je poplacija koja je i najugroženija. Postupak vakcinacije smo uspeli odlično da sprovedemo u Raški, u Bujanovcu i u Kuršumliji. Organizujemo besplatan prevoz za sve naše ljude sa prostora Kosova i Metohije, ali ne dolaze samo onio da se vakcinipšu u Srbiji, dolaze i Albanci, jer kod nas mogu da biraju vakcinu, kaže,  kao na švedskom stolu, za razliku od prostora KIM gde u Prištinskom sistemu nema nijedna vakcina. Umesto da se Priština racionalno ponaša, spremni smo da ponudimo vakcine kao što smo pre godinu dana čak poslali 1000 testova za korona virus. Oni su krenuli brutalno da napadaju naše lekare i u trenutku kada se ceo svet bori sa takvom bolešću, sa takvom zarazom, gde su lekari heroji, imali smo proteste naših lekara ispred tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici upravo zbog toga što Priština zloupotrebljavajući pravosuđe i želeći d izvrši pritisak na naše lekare, da ih tereti, da ih goni, zbog toga smo uneli vakcine na prostor KIM i tamo krenuli da vakcinišemo ljude, pre svega borimo se za živote, pogotovu najstarijih.

Na pitanje kako direktor Kancelarije za KIM timači što cela Albanska delegacija beži od CEFTE, on kaže:

– CEFTA je regionalni sporazum koji je tu da omogući regionalno povezivanje kao jednu vrstu pripreme prostora z.balkana za lazak u EU i taj dogovor je posdtignut 2006.godine, Trik je što je tada cefta dogovorena tako da UMNIK zastupa prostor KIM, i ono je tu sa zvezdicom. Kurti bi sada da poništi ceftu, uništi istočni, a uvede južni i onda sve ovo ostalo. On bi želeo da u novom aranžmanu o regionalnom povezivanju i ekonomskoj saradnji Kosovo bude ravnopravno predstavljeno, da bude bez Umnika i da bude država.

– Ne možemo biti isti, njemu ne odgovara format dijaloga u Briselu, jer je dijalog asimetričan. Bez obzira što je dijalog prebačen na EU i to je loše, ali mi se držimo Ujedinjenih nacija i to vise nego ikada. Ako je odluka o početku dijaloga doneta u UN, to mora automatski da bude asimetričan pristup, Kosovo nije članica UN, Srbija jeste i mi imamo određen spor, istorijski i politički jer nismo dve ravnopravne strane koje pregovaraju o nekim stvarima i zato njemu neogovara format dijaloga. Njih nije interesovalo kada su uvodili takse od 100 posto da li će to ugroziti njihovu ekonomiju, njihove građane, a taksama od 100 posto porasle dsu cene namirnica za 30 posto. Oni su i sebi činili štetu. U toj želji da oni budu država oni sami sebi prave bukvalno još veću rupu u koju upadaju upravo zbog toga što neshvataju da to može da se reši samo razgovorom sa Beogradom i nikako van toga. Ako hoćete sa Beogradom to mora da ide samo preko kompromisnog rešenja, a kompromis znači da se ti i ja nađemo na pola puta. Da pomlalo oni izgube, i mi, ali da isto I oni i mi dobijemo nešto. To zapravo znači da iz tog dijaloga nikjo ne izađe kao poražena strana, a to da jedna strana sve dobije, a druga da izgubi, je bio mogući film kod Tadića, Đilasa i Jeremića, ali kod Aleksandra Vučića to nije moguće, što je suština.

– Poslednjih osam godina, od 2012. godine, kada je krenuo dijalog B I P on se održavao u zgradi Evropske službe za spoljnu politiku EU, u centru Brisela, pored zgrade Evropse komisije. Na šestom spratu su prostorije kancelarije komesara za spoljnu politiku EU, tamo su se održavali i ovi razgovori, a Kurti je došao u Brisel samo iz jednog razloga, a to je da krene sa kampanjom za lokalne izbore koji su raspisani za 17. okrtopbar, i ništa vbise od toga. Njega ne interesuju sporazumi koji su prethodno potpisani, njega EU i Visoki predstavnici Lajčak i Borelj ne interesuju i tako se ponašao tokom tog razgovora.

– Prvo smo imali bilateran sastanak, tako je uvek pred početak sastankla i razgovora dve strane. Prvo dođe delegacija Beograda pa ima zaseban sastanak sa predstavnicima EU , a onda zaseban sastanak ima Priština sa predstavicima EU i onda kreće trilaterala, sastanak Beograd, Priština, a na čelu stola sedi EU i kreće se sa temama. Mnogo puta smo priosustvovasli sastancima i sa prethodnim garniturama iz Prišđtine koji imaju sličan stav po pitanju B , ali ovog puta je bilo mimo svih diplomatskih procedura. Kurti je deset puta krenuo da ponavlja pitanje ,,Kada, kada, kada ćete da priznate nezvisnost Kosova?“. Na to njegovo isto pitanje, predsednik Srbije je jednom ali glasno rekao: ,,Nikada“.  Tada je uspedila erupcija nezadovoljstva Aljbina Kurtija.

Predsednik je oštro reagovao na pitanje o nezavisnosti KIM

Predstavnici EU su se ponašali, prema rečima Petra Petkovića veoma konstruktivno na sastanku i sa Beogradskom stranom su imali dobru saradnju.

– Kada je Borelj upitao Kurtija na sastanku koji su predlozi prihvatljivi za njihovu stranu, on nije želeo da odgovori. Nije ga interesovala Zajednica Srpskih opština, koja je, kaže, potpisana u vremene Vlada pre njegove. Rekao je da njega ne interesuje takav monoetnički koncept, kakav je po njegovim rečima ZSO.

Petar Petković je kaza da je ZSO i pravljena i dogovarana da to bude okvir u kome će se naći svih deset srpskih opština u koje se nalaze na KIM, kako bi na taj način objedinili srbe na KIM i obezbedili kolektivna prava koja sada nemaju. Kurti greši kada kaže da je to samo srpska zajednica jer se mi borimo i za prava Goranaca, drugih nealbanaca, bošnjaka…

Kurti ne prihvata multietničke zajednice, a to je suštinsko pitanje za ZSO

Podsetio je da je 4000 Srba proterano iz Prištine, 20000 iz Peći, 10000 iz Prizrena i koliko još iz Gnjilana, Kline, iz Istoka, Štiplja i iz Suve reke. To su sve etnički očišćeni gradovi od Srba 1999. godine, ali i 2004. u Pogromu kada je etnički očišćeno 6 gradova i preko 11 sela, najviše u delu Pomoravlje i Centralno Kosovo i Metohija kada je spaljeno preko 150 crkava i manastira, od toga mnogi koji su biseri srednjevekovne svetske kulturne baštine. To je ono što svi moramo da znamo.

Predsednik je rekao Aljbinu Kurtiju da nikada nećemo priznati Kosovo, da dobro vodi računa o bezbednosti Srba na Kosovu i metohiji. On ga je zamolio bez pretnji kada je reč o severu i srpskim enklavama južno od ibra, jer će u tom slučaju srbija znati da odgovori i zaštiti svoj narod. Ovo veše nije period kada nam se dešavala Oluja, niti Progrom, koji sam malopre pominjao 2004. godine.

Kurti je želeo da nas provokacijom otera sa sastanka i njegov pristup je mnogo oštriji nego što su imali svi njegovi prethodnici. Pozivao se na Bajdena i na pismo koje je on poslao gde se traži međusobno  priznanje. Rekao je da je ZSO pravljena protiv Kosova, a ne za Srbe.  i govorio maistorske, filozovske konstrukcije rečenica kako bi Mi smo želeli da nastavimo pitanje o nestalim osobama, pošto o tome oni govore i pričaju da će da podignu tužbu za navodni genocid protiv Beograda. Predsednik Aleksandar Vučić mu je na to rekao da ne preti, već da podigle tužbu. To su bile prazne reči Aljbina Kurtija i pucanje iz praznog pištolja prema rečima Petra Petrkovića.

Petković: ,,Cilj dijaloga i Kurtija u Briselu je bio da naša delegacija bude isprovocirana.“

Dalje se Petković osvrnuo na teške teme identifikovanja 350 ostataka i tela koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini iz straha od istraživanja zato što bi se tada videlo da su oni vršili zločine.

Podvukao je da je Kurti bio rečitiji posle sastanka na konferenciji za medije kada su krenuli spinovi o potpisivanju nekakvih deklaracija o nenapadanju koji naravno nisu tačni, jer je suludo da država tuži samu sebe.

– Ono na čemu mi insistiramo je da bez Beograda nema rešenja, a oni koji pitanje Kosova vide kao kamen oko vrata Srbije očigledno ne razumeju dovoljno politiku i dešavanja na međunarodno političkoj sceni i ono što se dešava u regionu. Pitanje KIM ne može da ostane budućim generacijama kao zamrznut konflikt. Videli smo šta se dešavalo nedavno u Palestini, pojasu Geze, Izraelu.

Domaćin i gost su se složili da postoje veliki pritiosci na Srbiji da prizna KIM.

– Đilas, Jeremić i Tadić glume borbu za KIM dok piju kafu popodne kad ustanu iz kreveta.  Pirao je gde su bili Mlađa Đorđević i ostali 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Podseti je da oni nisu bila 2008. godine na protestima. Jeremić je puno para potrošio da putuje po svetu i kao lobira za Srbiju. Mnogi su pričali da su Srbi, a unapred dogovarali sa stranim ambasadama, između ostalog i to da Amerija i druge velike zemlje zastanu sa priznanjem Kosova da Tadić dobije izbore.

Za kraj je istakao da uvek želi da pošalje poruku mira, ali da nikome nećemo dozvoliti da nam otima naše sa Kosova i Metohije. Dodao je da smo i ponosni na predsednika Aleksandra Vučića koji svuda brani interese Srbije.

Related posts

GO SNS-a Šabac: Besramna odluka Zelenovića da izađe na izbore

Jasmina Petkovic

Počeo upis u vrtiće preko portala eUprava

Jelena Obradović

SNS Vršac: Sačuvali smo izbornu volju građana

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija