25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Plandište Vesti

Završen projekat “Briga o mentalnom zdravlju za inkluzivni razvoj zajednice”

Opština Plandište, danas zvanično završava još jedan projekat iz Prekograničnog INTERREG programa Rumunija – Srbija pod nazivom ” Briga o mentalnom zdravlju za inkluzivni razvoj zajednice”.

Sve aktivnosti projekta koji se realizovao bez prekida, u periodu proglašenja pandemije Korona virusom, odvijale su se u novoosnovanom Centru koji se nalazi u adaptiranom prostoru Osnovne škole „Dositej Obradović“ Plandište u Plandištu. Zahvaljujući projektu, Centar ima dva kabineta , jedan za rad lekara i drugi,  za rad logopeda i psiholga i dve učionice,jednu za rad sa decom nižih razreda  i jednu za rad sa starijom decom . Učionice su bogato opremljene didaktičkim materijalom  i IT opremom kao i kompletno novim nameštajem. Svaka učionica ima i pametne table kao i multifunkcionalni aparat za kopiranje, štampu i skeniranje. Stučni tim proejkta čine lekar, psiholog, logoped,  dva nastavnika za rad sa decom u dopunskoj nastavi i dva stručna saradnika za preventivne aktivnosti.

Zbog pandemije korona virusom, sve aktivnosti koje su predvidele zajedničke edukacije  za stručnie saradnike i članove ekipe projekta su relizovane on line. Tako je bilo sa aktivnostima razmene iskustava . Opština Plandište je u okviru ove aktivnosti,  o iskustvima u radu sa decom koje imaju smetnje u razvoju kao i sa odraslim i starijim osobama organizovala prvu on line konferenciju na kojoj o iskustvima u radu sa ecom i odraslim osbama sa smetnjama u razvoju govorili predstavnici institutcija i ustanova  iz najbliže okoline, Vršca i Bele Crkve.

Veliku podršku u realizaciji projekta pružile su sve tri osnovne škole sa teritorije opštine Plandište.

Zahvaljujući projektu, opština Plandište je osnovala jedinstven  Centar u Južnom Banatu za potrebe dece sa smetnjama i u razvuju i ne samo njima već i za svu ostalu decu kojoj je potrebna pomoć koju Centar pruža. Najveće interesovanje , za vreme realizacije projekta bilo je za specijalističje usluge logopeda . Na radost članova Projektnog tima, već postoji interesovanje da u toku letnjeg raspusta deca nižeg uzrasta dođu na dopunsku nastavu i rekreativnu nastavu koju Centar pruža.

Related posts

VUČIĆ NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA: Zabrinut sam i uplašen zbog problema na Kosovu!

Mica Milakov

Vetropark „Kovačica“ dodelio donacije za 14 udruženja i mesnih zajednica

Ivana Bogdanovski

U Srbiji 1.242 novozaražena, umrlo još osam osoba

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija