1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Plandište Vesti

Briga o mentalnom zdravlju za inkluzivni razvoj zajednice

Fondacija za rehabilitaciju Speranca (Nada), organizacija „Save the Children“ (Spasimo decu) filijala Timiš iz Rumunije i Opština Plandište iz Srbije subili aktivno uključeniza poboljšanje kvaliteta života dece sa poremećajima mentalnog zdravlja ili u riziku od poremećaja mentalnog zdravlja na području Timiš-Plandište, primenom integrisanog skupa regionalnih politika i efikasnih mera za prevenciju, intervenciju i kompenzaciju.

Zajedno imamo čast da obeležimo uspešno privođenje kraju projekta Briga o mentalnom zdravlju za inkluzivni razvoj zajednice, finansiranog u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, eMScode RORS 353, u okviru jednog on-line susreta u petak, 18.06.2021.

Svetska zdravstvena organizacija otkriva da su mentalni poremećaji daleko vodeći uzrok hroničnih bolesti koje pogađaju evropsko stanovništvo. Ovo su ne-zarazne bolesti i predstavljaju 81,3% opterećenja bolesti za celokupno stanovništvo EU (WHO / 2015).

Potrebe dece u zabavištu i školi uglavnom se ignorišu, zbog čega se dijagnoza i intervencija odlažu dok poremećaji ne postanu klinički. Nažalost, sistem je i dalje fokusiran na bolnice, sa primarnom i ambulantnom negom, što dovodi do zastarelih i neefikasnih usluga zbrinjavanja (Evropska komisija, 2016).

Mi smo doprineli promeni ovih sistemskih problema uspostavljanjem dva Centra za intervenciju i podršku mentalnom zdravlju dece (Temišvar i Plandište dostupni u zajednici i za zajednicu).

Ciljevi projekta

1. Uključivanje zajednice u povećanju pristupa poboljšanoj zaštiti mentalnog zdravlja i obrazovanju za decu u riziku ili sa poremećajima mentalnog zdravlja u pograničnom području okruga Timiš, Rumunija i Južni Banat, Srbija.

2. Prevencija pojave mentalnih poremećaja ili otklanjanje njihovih posledica razvijanjem i pružanjem specijalizovanih usluga intervencije i podrške za najmanje 500 dece i njihove porodice u regiji Timiš-Plandište.

Bila su osnovanadva Centra za intervenciju i podršku mentalnom zdravlju – inovativan model dobre prakse u sistemu brige o mentalnom zdravlju dece, dostupan zajednici i za zajednicu.

  • Radionice / treninzi za zainteresovane strane, roditelje, nastavnike i članove zajednice kako bi se zadovoljile potrebe za informacijama i podigla svest o složenim potrebama dece u riziku ili sa poremećajima mentalnog zdravlja kao i o pametnim (zelenim) mogućnostima rasta.

O PARTNERIMA

Fondacija za rehabilitaciju Speranca (Nada) ima preko 29 godina iskustva u domenu usluga za podršku, osnaživanje i rehabilitaciju dece sa smetnjama u razvoju i sa posebnim potrebama, u informisanju, savetovanju i podršci roditeljima i nastavnicima, i sa učešćem u priznavanju prava na inkluzivno obrazovanje dece u Rumuniji. Fondacija za rehabilitaciju Speranca je organizacija resurs i oslonac za postizanje socijalne i obrazovane inkluzije.

Organizacija Spasimo Decu – Save the Children filijala Timiš je organizacija od javne koristi sa preko 26 godina iskustva, čiji je cilj osiguranje jednakih mogućnosti za svu decu, bez obzira odakle dolaze, kroz posvećene programe kako za decu tako i za roditelje i stručnjake.

Opština Plandište u Srbiji ima dugogodišnje iskustvo u upravljanju etničke i verske multikulturalnostikod dece i mladih, i čiji su prioritet u poslednjih nekoliko godina bili organizovanje i učešće u omladinskim aktivnostima u oblastima: sporta, obrazovanja i informisanja, kulture i slobodnog vremena, ekologije, zdravstva i socijalne zaštite, zapošljavanje, turizam, civilnog društva.

Related posts

U Srbiji još 156 novozaraženih koronom

Mirjana Popović

Program obeležavanja Dana opštine Kovin

Nikoleta Dragaš

Vučić: ZF donosi radna mesta i najsavremeniju tehnologiju

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija