4. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Srbija je u Briselu insistirala da se ispoštuju svi dogovori koji su potpisani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da mu je, posle prespavane noći, jasno da je prištinska strana na jučerašnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu došla s namerom da natera Srbiju da iz dijaloga izađe, odnosno da dijaloga nema.

Vučić je, obraćajući se medijima, rekao da je sazvao konferenciju kako bi građanima podneo izveštaj o jučerašnjoj sednici i najavio da će 22. juna biti održana sednica Narodne skupštine Srbije na kojoj će govoriti podrobno, detaljno, temeljno o apsolutno svakom pitanju od ključnog značaja za situaciju na KiM, planovima i idejama Srbije, ali i objektivnom situacijom sa kojom se suočavamo u međunarodnoj zajednici.

„Juče je nastavljen dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. To je bila do sada najčudnija faza. Posle prespavane noći mogu da potvrdim da sa izvenošću, gotovo potpunom sigurnošću, da su oni koji su došli s prištinske strane želeli da nas navedu da napustimo, odnosno da dijaloga ne bude. Sve što su radili, tražili, govorili je značilo „želimo da izbegnemo dijalog, razgovor““, objasnio je on.

Vučić je istakao da je na ozbiljan način razgovarano samo na jednu temu, i to kratko, a to su nestala lica.

„Želimo da postignemo svaku vrstu dogovora oko ovog pitanja, da pokažemo ljudima da ne želimo nikoga da sakrijemo, a istovremeno uspemo da se izborimo da prištinska strana nama i međunarodnim institucijama omogući prilaz određenim mestima na KiM kako bismo mogli da uzvršimo određena iskopavanja“, rekao je on.

Kurtijevi predlozi pokazuju da neće dijalog,već priznanje

Predsednik Srbije ukazao je danas na neozbiljnost albanske strane tokom jučerašnjih razgovora u Briselu i u tom smislu obavestio građane naše zemlje o onome što su predstavnici tražili od beogradske delegacije.

Vučić kaže da su četiri pitanja postavili, a da je prvo bilo da traže priznanje Kosova od Srbije.

“Ponavljao je – kada, kada, kada, kada i na to je dobio samo jednom čcvrst i jasan odgovor – nikada”, kazao je Vučić i naveo da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mislio da Srbija mora da prihvati ono što oni kažu i to posebno jer se 10 puta pozivao na američkog predsednika Džo Bajdena koji je to u pismu napisao.

Vučić ističe da je kazao da je Srbija nezavisna zemlja i da ima drugačija stav prema Kosovu u odnosu na SAD i da taj stav ne menja po pitanju južne srpske pokrajine.

“Tada je Kurtijeva reakcija bila još žešća i govorili su kako se mi naoružavamo zbog njih, što nisam imao potrebe čak ni da demantujem, iako je besmisleno to što priča”, kazao je predsednik.

Kaže, rekao je da Srbija ima prava da se naoružava, ojačava i da štiti i odvraća eventualnog neprijatelja.

“Rekli su i da kupujemo od Rusa i hoćete sa njima da napadate, ja sam rekao da ovoga puta kupujemo od Francuza, pa nešto i od Španaca i nisu znali šta da kažu, ne znaju šta će sa sobom”, kazao je predsednik.

Vučić kaže da se na taj način došlo i do drugog pitanja, a to je predlog deklaracije o miru, koju mogu samo da naprave suverene i nezavisne države.

“Na svaki način su pokušali da upotrebe reč mir, na čemu smo mi insistirali, a da proguraju priču o nezavisnosti, što je bilo jasno i evropskim predstavnicima koji su korektno reagovali”, kazao je.

Predsednik kaže i da su isporučili zahtev da CEFTA više ne bude CEFTA, već SEFTA i objasnio da su želeli novi dogovor u koji bi Kosovo bilo uključeno kao priznata država i od strane Srbije, a ne da idu pod sporazumom koji imamo gde je Kosovo sa zvezdicom.

“Opet ista priča, na mala vrata da pokušaju da izdejstvuju nezavisnost”, kaže predsednik.

Kao neverovatno ocenjujetoi to što su odbijali konstantno da ispune ono sto je već dogovoreno i formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti je to odbijao i govorio o 14. februaru, odnosno o izborima kada je Kurti pobedio na izborima.

“Ne postoji važniji datum od tog februara jer od kada je on pobedio na izborio, sve prethodne njihove vlade su bile nelegitimne i nepostojeće i on neće da prihvati to, već će da vidi šta će da radi u budućnosti”, navodi predsednik.

Dodaje da je tada Kurti izašao sa predlogom na koji su se svi nasmejali, a to je da i na Kosovu bude formiran nacionalni savet za Srbe po uzoru na nacionalne savete u Srbiji.

“Tu ništa ne možete da uradite, sem da se nasmejete. Ali, to govori o nemogućoj atmosferi u kojoj se vidi da neko ne želi dijalog”, zaključio je Vučić.

Dodaje da ne smatra da je nedostatak razgovora dobar za nas jer se plaši da takva vrsta neodgovornosti i neozbiljnosti može da dovede do eskalacije sukoba na Kosovu i Metohiji.

Dijalog u nemogućoj atmosferi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je ponosan na to kako se srpska delegacija borila u Briselu u, kako je rekao, nemogućoj atmosferi u kojoj neko ne želi dijalog.

On je u obraćanju javnosi istakao da neodgovrnost i neozbiljnost koju je pokazala prištinska strana nije dobra za nas, jer može da dovede do eskalacije situacije na KIM, i izazovu druge neodgovrne ljude koji mogu da naprave incidente.

Vučić je rekao da je međunarodnoj zajednici uputio apel i molbu da vode racuna da nam se ne dogode incidenti i bilo šta što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost u regionu.

“Kada sam sam uputio apel za stabilnost i mir, onda su rekli da ne bude provokcija sa vase strane. Znate koja je provokacija sa nase stane, to je držanje liturgija u srpskim crkvama koje su, kako tvrd, dobile zemljiste tokom vladavine Slobodana Milosevića. Liturgija u crkvi u Prištini je provokacija”, preneo je Vučić i dodao da je posle toga ostao nem 30 sekundi.

Provokacija nisu grafiti, ni što mokre pored crkva, ”nista nije provokcija vec verski obred u SPC”, primetio je Vučić ukazujući da oposle toga razumete o čemu je reč.

Najavio je da će u narednih sedamdana biti organizovani sastanci sa predstavnicima naroda na KiM, o svim pitanjima.

Napominje da su u Briselu želeli da pokrenu pitanje energetike, ali da se to nije desilo, jer niko nije želeo da razgovara o tim pitanjima, kao što je trafostanica Valič.

Ističe da je važno da se razgovarali na bilo koji način i da je Srbija pokazala da je odlučna za dijalog.

“Srbija će uvek biti za razgovor, ali za to je potrebno da na drugoj strani budu racionalni sagovornici, ukazao je on.

“Želim da verujem da je to moguće”, kazao je.

Ponosan je kaže na srpsku delegaciju koja je imala pripremljeno sve do detalja, uključucjući dokumentaciju svih grobalja na KIM koja su unistena, sve crkve i manastiri koji su osteceni.

Kaže da se prištinska strana o nestalima pozivala na informacije iz tv emisije sa Čankom i Dušanom Mihailovićem, a da tzv. OVK nikada nije imala arhivu da se ne bi ušlo u trag njihovim zlocinima.

Najavio je da će u skupštini u narednom periodu pokazati sve detalje, a da će sa političkim strankama koje žele izveštaj od svog predsednika, an stranka , razgovarati 21. juna.

Imamo vakcine, sramota da neki imaju više vakcinisanih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na građane da se vakcinišu, i kazao da je sramota da neke zemlje, koje muku muče sa brojem vakcina, imaju veći procenat vakcinisanih, nego Srbija.

„Imamo svih vakcina, i možemo da ih delimo. Sramota je da neke zemlje imaju veći procenat vakcinisanosti, a muče muku sa brojem vakcina“, rekao je on. Vučić je ukazao da u Srbiji postoji problem što neki ljudi zbog zavereničkih teorija misle da je loše da prime vakcinu.

„Korona će se vratiti na jesen. Imaćemo je u teškom obliku, posebno imajući u vidu što će nekima tada da prođe sedam do ošam meseci od vakcinacije. Zato i gradimo bolnicu u Novom Sadu, koja se završava“, kazao je on.

Fabrika u Rudnoj Glavi se otvara pre Vidovdana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će se obećana fabrika U Rudnoj Glavi otvoriti pre Vidovdana.

„Već se 29 žena iz Rudne Glave nalazi na obuci u Jumku u Vranju. U fabrici u Rudnoj Glavi biće zaposleno 80 žena“, rekao je on.

Kazao je da je cilj otvaranje fabrike da se održi i podrži život na način na koji je obećano tamošnjim meštanima.

Penzionerima u ovoj godini dodatnih 110 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će penzioneri u ovoj godini dobiti ukupno dodatnih 110 evra. On je ukazao da danas počinje isplata 3.000 dinara za vakcinisane penzionere, a sutra za sve ostale prijavljene građane.

Vučić je preneo da se za 3.000 dinara za vakcinisane prijavilo 2.401.000 ljudi, a vakcinisano je 2,5 miliona.

„Gotovo svi su se prijavili“, konstatovao je on.

Rekao je da će penzioneri u septembru dobiti dodatnih 50 evra.

Posle isplate od 30 evra u maju, 50 evra u septembru, i drugih 30 evra u novembru kao i svi građani, penzioneri će u ovoj godini dobiti ukupno 110 dodatnih evra.

Podsetio je da je u novembru planirana i isplata 30 evra za nezaposlene.

Brza pruga BG- NS u saobraćaju krajem februara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da jedva čeka puštanje u saobraćaj brze pruge od Beograda do Novog Sada, što će biti krajem februara i da sedne u brzi voz koji je Srbija kupila od švajcarske kompanije Štadler.

Vučić je rekao da će pruga biti završena i pre toga, ali da će se nakon završetka radova obavljati test vožnje.

Kazao je da će brzi voz koji smo kupili od Švajarske biti dabldeker koji će ići brzinom od 200 kilometara na sat i da jedva čeka da se provoza tom prugom, a posebno na delu vijadukta Čortanovci.

Predsednik je rekao da će od 1. septembra početi radovi i na drugoj deonici brze pruge, od Novog Sada do mađarske granice.

Related posts

Beograd domaćin Svetskog prvenstva u boksu 2021. godine

Jasmina Petkovic

Učenicima Mikine škole predstavljeni štetni uticaji duvana

Jasmina Petkovic

Vučić: Zahvalnost Gruziji zbog stava o Kosovu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija