22. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Deliblatska peščara važan rezervat prirode

Šumsko gazdinstvo „Banat“  Javnog  preduzeća „Vojvodinašume“ organizovalo je akciju čišćenja divlje deponije koja se pojavila na rubu Deliblatske peščare u blizini mesta Šumarak.  U Vojvodinašumama  apeluju na nesavesne građane da ne odlažu otpad  u Peščari jer je ona specijalni rezervat prirode,  bogat retkim vrstama biljaka i životinja.

U blizini mesta Šumarak tokom vikenda pojavila se divlja deponija koja narušava izgled Deliblatske peščare, ali i  biljni i životinji svet. U Šumskom gazdinstvu „Banat“ organizovana je akcija u cilju čišćenja  deponije. U njoj su učestvovali radnici koji rade na  pripremi terena za podizanja novih šuma u jesenoj sezoni pošumljavanja i oni su zbog ove deponije morali da budu  povučeni  sa svojih redovnih obaveza, kaže Željko Sušec, direktor Šumskog gazdinstva „Banat“ Pančevo.

Prema rečima  Lučijana Krinulovića, zamenika šefa Šumske uprave „Kovin“  divlje deponije se stvaraju tokom noći. Pored toga problem je otpad od pesticida koji koriste poljoprivrednici na njivama koje se graniče sa Peščarom.

U narednom periodu u Vojvodinašumama najavljuju nastavak akcije čišćenja područija Labudovo okno na obali Dunava.

Otpad sa divlje deponije, na kojoj je bilo praznih flaša, kartona, konzervi, pa i starih fotelja radnici Šumskog gazdinstva „Banat“ odneli su na deoponiju u Gaju.

Related posts

Novih 512 slučajeva korona virusa, najviše od početka pandemije, preminula jedna osoba

Jasmina Petkovic

22 godine od početka NATO bombardovanja

Vanja Vićentić

Tri osobe pozitivne na Covid-19 u Opovu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija