23. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Predsednik Vučić: Građanima najbolje kad crkva i država rastu zajedno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj akademiji povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog.

Liturgija povodom obeležavanja 950 godina od osnivanja manastira Prohor Pčinjski i 700 godina od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio, koju služi patrijarh Porfirije, održana je jutros u tom manastiru.

Veliki broj vernika prisustvovao je liturgiju u manastiru, koji je prema predanju podigao u 11. veku, odnosno 1070. godine, vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom “Mirotočivom”, koji mu je prorekao da će postati car.

Akademija je počela u 12 sati. Sa predsednikom Srbije stigao je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Svečana akademija započela je pesmom posvećenoj svetom Prohoru Pčinjskom i himnom Srbije.

Predsedniku Srbije dodaljen je na akademiji orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog, koji mu je uručio episkop vranjski Pahomije. 

– Nisam neko ko inače žudi za nagradama, ali mnogo znači ovaj orden. Ovaj orden mi mnogo znači jer mi se čini da kada srpska crkva i srpska država zajedno rastu, tada je najbolje našim građanima. Ko to ne razume, ne zaslužuje da vodi državu. Nikada u istoriji nismo uradili toliko za naše crkve, manastire, bratstva i sestrinstva, ali znam i da to nije dovoljno. – rekao je Vučić.

– Moramo da radimo još više da se borimo još više i da budemo još uspešniji. Posle ordena Svetog Save jedini sam srpski predsednik koji je primio taj orden u istoriji i mnogo mi znači jer je neko primetio koliko se borimo.

Uz orden koji je primio istakao je i da je dobio obavezu više.

– Devet i po vekova su obaveza i odgovornost, naša je obaveza da narodu koji živi ovde da obezbedimo opstanak i da uradimo sve ono što smo izgubili u pretohodnih 30 godina. Da pokrenemo fabrike, da bujanovačka banja bude mesto gde će se okupljati ljudi iz cele Srbije, da mladi žive ovde – kazao je predsednik.

– Zbog ovog ordena, dobio sam obavezu više, za mene je važno i da vam kažem da uprkos teškim vremenima i silnim pritiscima, od strane albanskih političara, uprkos njihovim pretnjama. Koliko sutra idem u Brisel i predvodiću našu delegaciju – rekao je Vučić.

– Obećavam da ćemo se boriti za Srbiju, da ćemo biti sluge samo svoga naroda i svoje države. Borićemo se ne tako što ćemo da im pretimo, već čvrstinom, odgovornim stavom, hoćemo da pobeđujemo, fabrikama, većim penzijama, ekonomijom, da budemo ubedljivo boljih od svih drugih, i to niko ne moiže da nam zabrani – rekao je predsednik.

– Hvala vam još jedanput na veličanstvenom ordenu, uradićemo mnogo toga, i za kraj: jedinstvo srpskog naroda nam je potrebnije neko ikada, bićemo mnogo snažniji nego što smo ikada bili, hvala vam. Živela Srbija! – rekao je predsednik na kraju obraćanja.

Foto: tanjug

Related posts

Unija mladih SNS Pančevo u akciji uređenja BNS

Nikoleta Dragaš

Ministar Vulin tradicionalno u Pančevu sa pripadnicima Vojske Srbije

Mica Milakov

U Južnom Banatu 4 novozaraženih od korone

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija