5. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Predsednik Vučić: Građanima najbolje kad crkva i država rastu zajedno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj akademiji povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog.

Liturgija povodom obeležavanja 950 godina od osnivanja manastira Prohor Pčinjski i 700 godina od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio, koju služi patrijarh Porfirije, održana je jutros u tom manastiru.

Veliki broj vernika prisustvovao je liturgiju u manastiru, koji je prema predanju podigao u 11. veku, odnosno 1070. godine, vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom “Mirotočivom”, koji mu je prorekao da će postati car.

Akademija je počela u 12 sati. Sa predsednikom Srbije stigao je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Svečana akademija započela je pesmom posvećenoj svetom Prohoru Pčinjskom i himnom Srbije.

Predsedniku Srbije dodaljen je na akademiji orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog, koji mu je uručio episkop vranjski Pahomije. 

– Nisam neko ko inače žudi za nagradama, ali mnogo znači ovaj orden. Ovaj orden mi mnogo znači jer mi se čini da kada srpska crkva i srpska država zajedno rastu, tada je najbolje našim građanima. Ko to ne razume, ne zaslužuje da vodi državu. Nikada u istoriji nismo uradili toliko za naše crkve, manastire, bratstva i sestrinstva, ali znam i da to nije dovoljno. – rekao je Vučić.

– Moramo da radimo još više da se borimo još više i da budemo još uspešniji. Posle ordena Svetog Save jedini sam srpski predsednik koji je primio taj orden u istoriji i mnogo mi znači jer je neko primetio koliko se borimo.

Uz orden koji je primio istakao je i da je dobio obavezu više.

– Devet i po vekova su obaveza i odgovornost, naša je obaveza da narodu koji živi ovde da obezbedimo opstanak i da uradimo sve ono što smo izgubili u pretohodnih 30 godina. Da pokrenemo fabrike, da bujanovačka banja bude mesto gde će se okupljati ljudi iz cele Srbije, da mladi žive ovde – kazao je predsednik.

– Zbog ovog ordena, dobio sam obavezu više, za mene je važno i da vam kažem da uprkos teškim vremenima i silnim pritiscima, od strane albanskih političara, uprkos njihovim pretnjama. Koliko sutra idem u Brisel i predvodiću našu delegaciju – rekao je Vučić.

– Obećavam da ćemo se boriti za Srbiju, da ćemo biti sluge samo svoga naroda i svoje države. Borićemo se ne tako što ćemo da im pretimo, već čvrstinom, odgovornim stavom, hoćemo da pobeđujemo, fabrikama, većim penzijama, ekonomijom, da budemo ubedljivo boljih od svih drugih, i to niko ne moiže da nam zabrani – rekao je predsednik.

– Hvala vam još jedanput na veličanstvenom ordenu, uradićemo mnogo toga, i za kraj: jedinstvo srpskog naroda nam je potrebnije neko ikada, bićemo mnogo snažniji nego što smo ikada bili, hvala vam. Živela Srbija! – rekao je predsednik na kraju obraćanja.

Foto: tanjug

Related posts

Vulin: Situacija u Šidu mirna, u grad izlaze samo migranti sa posebnom dozvolom

Jasmina Petkovic

Većina učenika Mašinske škole prvi put dala krv

Jasmina Petkovic

Akcija odnošenja kabastog otpada do kraja oktobra

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija