19. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Saradnja Srbije i Turske u energetskom i rudarskom sektoru

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa novim ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem o saradnji dve države u energetskom i rudarskom sektoru.

Ministarka Mihajlović poželela je dobrodošlicu Aksoju i istakla da ima puno prostora za saradnju sa turskim kompanijama u energetici i rudarstvu, kao i da Srbija i Turska imaju dobre bilateralne odnose zahvaljujući i prijateljstvu dva predsednika, saopštilo je ministarstvo.

“Kao što smo u prethodnom resoru kroz građevinarstvo i infrastrukturu ostvarili odličnu saradnju sa turskim kompanijama, nema razloga da više vaših firmi ne investira i u ovaj strateški važan sektor. Parlament je nedavno usvojio četiri nova zakona u ovoj oblasti i oni predstavljaju bazu za zelenu agendu, dekarbonizaciju i energetsku tranziciju”, navela je Mihajlović.

Pored toga, ministarstvo će uskoro predstaviti i Knjigu projekata u energetici i rudarstvu, procenjene vrednosti oko 16 milijardi evra, rekla je ona i poručila da su turske kompanije dobrodošle da investiraju i rade u Srbiji.

Hami Aksoj je rekao da više od 1.200 turskih kompanija radi u Srbiji, ali da treba da ih bude više u energetskom i rudarskom sektoru.

“Želja nam je da zajednički razvijamo konkretne projekte u energetici i rudarstvu, posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije”, rekao je on.

Foto: tanjug

Related posts

Vučić: Nema sile koja me može naterati da priznam Kosovo

Nikoleta Dragaš

Pavićević i Jovović obišli manastir Svetih Arhangela

Mica Milakov

Formiran tim koji će raditi 24 sata dnevno sa DFC

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija