17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Obeležen “Spasovdan” uz maturski ples-kadril

Banatski Brestovac danas slavi seosku slavu „Spasovdan“. U okviru obeležavanja seoske slave organizovan je maturski ples-kadril, đaka osmaka. Nakon toga organizovan je koncert tamburaša kao i solistički koncert Mladena Cvetanovića.

Obeležavanje brestovačke seoske slave Spasovdan počelo je u četvrtak, 10. juna, u 9 sati liturgijom u Crkvi  Vaznesenja Gospodnjeg. Nešto kasnije, od 17 sati startovao je program na platou ispred Doma kulture, kada je počeo maturski ples đaka-osmaka OŠ “Olga Petrov”. Od 18 sati zasvirao je Tamburaški orkestar “Neolit” iz Starčeva.

U 20h sati nastupila je mlada pevačka zvezda  Mladen Cvetanović svojim solističkim koncertom. Takmičenje u gadjanju glinenih golubova biće održano u nedelju, 13. juna, na strelištu na Ponjavici u organizaciji Udruženja lovaca “Strela”

Banatski Brestovac je obeležio 300. rođendan, ali je jedno je od najmlađih naselja u Banatu. Prvi pisani trag o selu datiran je u 1717. godinu kada je zabeležemo da je tu bilo 12 domaćinstava. O poreklu imena sela postoje različita tumaćenja.Postoje dve teze. Jedna je da su se žitelji doselili iz sela Brestovika, pa po tome Brestovac, a druga je da je on dobio ime po brestovoj šumi.

Banatski Brestovac danas je poznat kao selo vrednih ratara i pre svega povrtara, a glavna turistička manifestacija je „Paprikijada” koja se održava krajem avgusta.

Related posts

Ljubimci deluju lekovito u vreme korone

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić se u 10.00 obraća javnosti

Jasmina Petkovic

Više od 500 paketića za najmlađe Omoljčane

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija