1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekonomija Južni Banat Najvažnije Vesti

Najveća zarada od uljane repice

U Padini su usevi kukuruza, suncokreta, pšenice i uljane repice u dobrom stanju. Ove godine se najveća zarada očekuje od uljane repice, ali je ona najmanje i zastupljena.

U Padini se uzgaja nekoliko ratarskih kultura. Najviše se gaje kukuruz, suncokret i pšenica. U manjoj meri uljana repica i soja. Pšenica je preživela nekoliko “stresova”, kao što su mrazevi i najezda cikada, kaže ratar Pavel Brezina. On dodaje da će to sigurno ostaviti poslednice, a tek će se videti kolike. Trenutno stanje pšenice je dobro, dodaje Brezina.

Ratari u Padini bili su u nedoumici ovog proleća kada sejati kukuruz jer je zemljište dugo bilo hladno i vlažno. Brezina kaže da su neki ratari rizikovali sa setvom u tom periodu. Dodaje da su se pored ovog problema, nedavno susreli i sa najezdom vrana.

Suncokret su, kaže Brezina, kao i kukuruz, neki sejali ranije, ali on podnosi nešto hladnije zemljište. Dodaje da je ova kultura trenutno u dobroj kondiciji, a isto važi i za uljanu repicu, od koje se očekuje i najveća zarada.

Brezina kaže da se soja u Padini slabo seje jer joj, usled višeg terena, preti suša. Uslovi su, kaže, povoljniji oko Kovačice i Debeljače, gde i on seje soju. Dodaje da su jedan deo površina presejali zbog hladnog zemljišta. Soja je trenutno u fazi zaštite.

Related posts

Novih 18 slučajeva virusa COVID-19 u južnom Banatu

Mica Milakov

Ministar zdravlja Lončar otvorio “Meser Tehnogas” u Pančevu

Ivana Bogdanovski

Odrigrano 2. kolo 13. futsal sezone u SC Rakovica

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija