3. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekonomija Južni Banat Najvažnije Vesti

Najveća zarada od uljane repice

U Padini su usevi kukuruza, suncokreta, pšenice i uljane repice u dobrom stanju. Ove godine se najveća zarada očekuje od uljane repice, ali je ona najmanje i zastupljena.

U Padini se uzgaja nekoliko ratarskih kultura. Najviše se gaje kukuruz, suncokret i pšenica. U manjoj meri uljana repica i soja. Pšenica je preživela nekoliko “stresova”, kao što su mrazevi i najezda cikada, kaže ratar Pavel Brezina. On dodaje da će to sigurno ostaviti poslednice, a tek će se videti kolike. Trenutno stanje pšenice je dobro, dodaje Brezina.

Ratari u Padini bili su u nedoumici ovog proleća kada sejati kukuruz jer je zemljište dugo bilo hladno i vlažno. Brezina kaže da su neki ratari rizikovali sa setvom u tom periodu. Dodaje da su se pored ovog problema, nedavno susreli i sa najezdom vrana.

Suncokret su, kaže Brezina, kao i kukuruz, neki sejali ranije, ali on podnosi nešto hladnije zemljište. Dodaje da je ova kultura trenutno u dobroj kondiciji, a isto važi i za uljanu repicu, od koje se očekuje i najveća zarada.

Brezina kaže da se soja u Padini slabo seje jer joj, usled višeg terena, preti suša. Uslovi su, kaže, povoljniji oko Kovačice i Debeljače, gde i on seje soju. Dodaje da su jedan deo površina presejali zbog hladnog zemljišta. Soja je trenutno u fazi zaštite.

Related posts

SRAMNO PONAŠANJE NEBOJŠE ZELENOVIĆA: Ugrožena bezbednost građana Šapca

Jasmina Petkovic

ZELENOVIĆ PRETVORIO ŠABAC U ŽARIŠTE, PA FORMIRAO PRIVATNI STRANAČKI TIM! Neće da pomognu Srbiji, ali hoće bivšem gradonačelniku?!

Jasmina Petkovic

Druga žrtva koronavirusa baka od 92 godine

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija