23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Afrička kuga svinja nije zabeležena u Južnom Banatu

U Južnom Banatu nema zabeleženih slučajeva svinja obolelih od virusne zarazne bolesti afričke kuge, saznali smo u Veterinarskom specijalističkom institutu Pančevo. Ipak stručnjaci iz Instituta apeluju na uzgajivače da kupuju obeleženu prasad od proverenih proizvođača, sa potpunom veterinarskom dokumentacijom.

Dok se za virus svinjske kuge dugo nije čulo, pre tri godine su se u susednoj Rumuniji pojavili slučajevi zaraze afričkom kugom – virusom koji je još zarazniji. Od ovog virusa, koji se brzo širi, oboljevaju samo domaće i divlje svinje, dok za ljude i druge životinje on ne predstavlja opasnost.  U Južnom Banatu nema zabeleženih slučajeva, ali iz Veterinarskog specijalističkog instituta Pančevo apeluju na uzgajivače, kao i na individualne vlasnike svinja da kupuju obeleženu prasad od proverenih proizvođača, sa potpunom veterinarskom dokumentacijom.

Veterinarska služba sprovodi pojačan nadzor i obilazak  gazdinstava na kojima se drže svinje. Institut redovno prati zvanične prijave novih slučajeva u Temišvarskom i Karaš-Severinskom okrugu, kaže specijalista za zarazne i parazitske bolesti dr Aleksandar Živulj, i dodaje da bolest može preneti i divlja svinja prelaskom na našu teritoriju.

Neki od simptoma afričke kuge svinja su gubitak apetita, povraćanje, nesigurnost u hodu, otežano disanje, iznenadno uginuće jedne ili više životinja. Ukoliko primete neke od ovih simptoma vlasnici su u obavezi da se obrate najbližoj veterinarskoj stanici, a za savet se uvek mogu obratiti i Veterinrsko specijalističkom institutu Pančevo.

Related posts

27 godina Televizije Pančevo

Mica Milakov

Ministar Stefanović: Sinoć bilo mirno i bez nasilja, u Beogradu se okupilo oko 1.100 ljudi

Nikola Toadjer

Predsednik Vučić uputio pismo saučešća predsedniku Filipina

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija