20. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Najvažnije Pančevo Vesti

Reciklažom jedne plastične flaše uštedi 3,5 kilovata električne energije

JKP „Higijena“ više od jedne decenije razvija sistem upravljanja otpadom u kojem se sekundarne sirovine  odvajaju od komunalnog otpada. Ovih dana zaposleni u “Higijeni” obilaze privredne subjekte u gradu kako bi sa njima potpisali  ugovore o odvajanju sekundarnih sirovina od komunalnog otpada koje bi ovo preduzeće odnosilo u Reciklažni centar.

JKP „Higijena“ je registrovani operater za sakupljanje, transport, skladištenje i tretman sekundarnih sirovina. Zaposleni u “Higijeni” ovih dana obilaze privredne subjekte u gradu u cilju potpisivanja  ugovora o odvajanju sekundarnih sirovina od komunalnog otpada. Od pravnih subjekata “Higijena” najbolje sarađuje sa školama i vrtićima. Kako Marković kaže ovo je bitno kako bi deca u najranijem uzratu naučila o važnosti  reciklaže.

Prema rečima Markovića, u domaćinstvima se najviše skupljaju staklene i plastične flaše, tegle, pet ambalaža. To građani mogu svakodnevno da odnesu u Reciklažni centar  koji se nalazi u Vlasinskoj ulici i prodaju.  U ovom centru sekundarne sirovine se razdvajaju i spremaju za dalji transport. Marković ističe da je ovaj proces  važan, kako sekundarni  otpad ne bi završio na deponiji.

Reciklaža  znači i uštedu energije, napominje Marković i kaže da se reciklažom jedne plastične flaše uštedi 3,5 kilovata električne energije, što je dovoljno da sijalica od 100 vati svetli punih 35 sati.

Related posts

Gradonačelnik Pančeva razgovarao sa poljoprivrednicima Dolova

Jasmina Petkovic

Vučić sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković

Zorana Stekovic

3.534 NOVA SLUČAJA ZARAZE,PREMINULE 54 OSOBE

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija