21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Kako se zaštititi od groma…

Koliko je opasan udar groma najbolje pokazuje nedavni događaj na Pešteru kada je poginuo petnaestogodišnji dečak. Prema rečima doktora Dragoljuba Cucića, direktora Regionalnog centra za talente i fizičara, najbolje je skloniti se od oluje, ali ako već nemamo gde u tom momentu treba leći na zemlju.

Svi su u panici i strahu kada duva oluja i kada grmi i seva. Gromovi su električno pražnjenje između oblaka i zemlje i mogu biti veoma opasni, pa je otuda i strah opravdan, kaže dr Dragoljub Cucić, direktor Reginalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ i fizičar. On dodaje da je važno skloniti se od groma.

Prema njegovim rečima automobil ili kuća mogu dobro da nas zaštite od groma, jer se stvara takozvani efekat Faradejevog kavaza.

Gromovi su mnogo opasniji u sredinama gde nema zaklona nego u gradovima, gde svaka zgrada ili kuća moraju da imaju gromobrane.

U slučaju udara groma, Cucić napominje da osobu treba odvesti odmah kod lekara, nikako je ne zakopavati u zemlju. Prema statistici godišnje od udara gromova u svetu pogine skoro 25.000 ljudi, dok 10 puta više udar preživi, ali sa teškim posledicama.

Related posts

Pančevka Anja Crevar plivaće na Olimpijadi već 24. jula

Miroslava Cvejin

Predsednik Vučuć uputio telegram saučešća predsedniku Ukrajne

Zorana Stekovic

Od ponedeljka deca ponovo u vrtićima i školama

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija