19. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika

Vučić: Srbija jedina otvoreno osuđuje i zločine koje su Srbi počinili, dok u drugim zemljama ne govore o zločinima nad Srbima

Vučiću je omogućeno video uključenje u sednicu.

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je omogućeno video uključenje u sednicu, u kome će izneti stavove Srbije o presudi generalu Mladiću i optužnicama Haškog tribunala protiv dva člana Srpske radikalne stranke.

Predsednik je rekao da će prvo govoriti o odnosima Srbije prema Mehanizmu, a potom o radu tog tela.

Vučić je podsetio da je Srbija predložila Savetu bezbednosti da osuđenici služe svoje kazne u Srbiji, ali da nikakav odgovor nije dobila.

– Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji – naveo je predsednik Srbije i ukazao da postoji poseban problem na teritoriji Kosova i Metohije, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

Vučić je podsetio da je Srbija Haškom tribunalu isporučila sve optužene.

Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji – kazao je predsednik.

On je dodao da su mnogi zločini počinjeni nad Srbima nisu bili od interesovanja za MKTJ.

– Srbija osuđuje sve zločince. Pored kritike Srbija je jedina koja otvoreno osuđuje i zločine koje su Srbi počinili, dok u drugim zemljama ne govore o zločinima nad Srbima- rekao je Vučić.

On je rekao da ne želi da veruje da neko misli da nije bilo zločina nad Srbima, prema presudama ispostavlja se da niko nije odgovoran za njih.

Mi u Srbiji ćemo se boriti za mir i stabilnost i pomirenje u regionu. Mi pozivamo SB da nam pomogne u neutralnom pristupu poštovanja međunarodnog prava i da speči buduće omalovažavanje Srbije. Srbija je mala zemlja sa puno hrabrih ljudi, koja je dala najveću žrtvu tokom Prvog i Drugog svetskog rata, ljudi koji žele da žive u miru sa svojim susedima. Mislim da ne tražim previše. Srbija je zemlja sa najvećim rastom na zapadnom Balkanom i ne možemo da napredujemo ako se pogoršavaju naši odnosi sa drugima. Ova vrsta selektivne pravde koja je primenjena u Haškom tribunalu može da spreči saradnju. Mi ćemo geldati ka budućnosti, a ne ka prošlosti – rekao je Vučić.

– Imam samo jednu poruku za srpski narod, držite glavu gore. Niti su Srbija, niti srpski narod osuđeni za bilo šta – podvukao je Vučić.

Predsednik Srbije je se ponovo obratio nakon izlaganja predstavnika BiH i Hrvatske,

– Bilo bi najlakše da kažem ko je bio đavo. Imate logor Jasenovac i mislim da svi znaju ko je bio đavo tu. Poštujemo njihove stavove, iako ih ne delimo – rekao je Vučić.

Related posts

Nikola Selaković: Bivša vlast urnisala Pančevo, drago mi je što se grad sada ovako razvio

Mica Milakov

Predsednik Vučić sa ministrom spoljnih poslova Države Kuvajt

Miroslava Cvejin

Ministar Vulin: Svakodnevni napadi na Vučića su najbolji dokaz da je njegova politika ojačala Srbiju, to mu Hrvatska neće oprostiti

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija