21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Hronika Vesti

Počelo izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću

Foto: Tanjug

U Hagu je počelo izricanje drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću sa 15 minuta zakašnjenja usled tehničkih problema sa ozvučenjem.

Na početku ročišta, Mladić je potvrdio da može da prati izricanje presude na jezkiu koji razume.

U sudnici je i Mladić lično, kao i pravna savetica odbrane Luisa Peta Bagot , dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

Sažetak presude čita predsednica petočlanog Žalbenog veća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Niambe, a članovi veća koji su učesvovali u presuđivanju Mladiću su sudije: Aminata Lois Runeni N’gums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj.

Neki od učesnika postupka prate sednicu putem video konferencijske veze.

Prenos ove sednice emituje se sa pola sata zakašnjenja. Čitanje presude počelo u 15 sati, a javnost može da je preti od 15:30.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim deloima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Related posts

Analitičari: Teodorović na Tviteru uvredio Srbiju

Nikoleta Dragaš

Novo zlato za sjajnu Sanju Marić

Nikoleta Dragaš

Deo Novoseljanskog puta bez vode

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija