2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Politika Srbija Vesti

Gost emisije Lice nacije: Aleksandar Šapić potpredsednik GO SNS-a

-Nije lako ući iz sporta u politiku dok ne uđete u sištinu posla, mnogi su pokušali, a uspeo je onaj ko se mirio sa činjineicom  da ulazi u nešto potpuno novo, da iskustvo iz javnog života može, ali i ne mora da mu pomogne. Ja kada sam ušao u politiku, da podsetim, nisam postao ministar već pomoćnik gradonačelnika, što je tehičko lice bez konkretnih ovlašćenja.

– Jednostavno sam krenuo putem  koji nije bio krakterističan za nekoga ko dolazi sa pozicije iz javnog života, iako sam već bio u javnosti 20 godina. Prva moja merna jedinica, gde sam mogao da vidim šta sam naučio, je bilo mesto predsednika opštine Novi Beograd.  Tu sam ja počeo da budem merljiv i video šta mogu da uradim konkretno za ljude koji žive u toj opštini.

– Moj angažman nije bio karakterističan kao mnogima koji su iz javnog života ulazili u politiku. Ono što ja mislim da je važno je da sam ja ipak imao genezu i neki tok koji je bio prirodan, i uspevao da skupljam znanja, što se tiče ovog posla i eto već sam 10 godina na najnižem nivou vlasti. Gradska opština je niži nivo vlasti nego neka lokalna samouprava u Srbiji.

Kada sam došao u Srpsku naprednu stranku rekao sam da je svaki partijski rad  samo instrumentarij u funkciji što boljih rezultata za građane. Ne smemo nikada da zaboravimo da Srbija ne postoji zbog bilo koje stranke, nego stranke postoje zbog Srbije.

 U jednom demokratskom društvu ne postoji drugi način da vršite vlast nego da kroz stranku i neke stranačke organizacije dođete u priliku da vam građani daju poverenje.

Otac mi je davno rekao, što nikada neću zaboraviti: “Nemoj nikada da zaboraviš da se uvek u životu trudiš da vučeš ka sredini. Život će te nekada bacati u euforiju, imaćeš utisak da možeš da poletiš. Ti sebe tad vuci na dole, jer dole je ta sredina. Biće i drugih momenata, kad krene naopako, kad krenu sa svih strana da te napadaju. Tad ne upadaj u depresiju, ne upadaj u destrukciju, već tad sebe ti guraj gore. Tad je gore ta sredina”. Ukoliko se u životu trudite da se držite te sredine, tad sve ima smisla i tad ste najefikasniji, najproduktivniji i tad možete najviše da date kako poslovno tako i privatno. Činjenica da sada dolazi do moje političke ekspanzije  trudićiu se da opravdam.

-Sport ne profesionalni nego uopšte sport u kome se razvija viteštvo, takmičarski duh ,  mirenje sa porazom u datom momentu  a onda ići napred , jedno zajedništvo .Život nema smisla ukolko nemate cilj i onda dolazimo do toga koliko sport utiče na formiranje jednog zdravog čoveka.

Sport je važan segment odrastanja bez obzira kojom profesijom se bavite. Ono gde mi je najviše pomogao sport je metodologija postizanja rezultata u svemu ista različiti su sami instrumenti.Što pre ovladate instrumentima tog posla kojim se bavite je bolje. Vatrepolo mi je pomogao da naučim kako se postiže rezultat tako i u politici sam pokušao da što pre ovladam veštinama .

-Drago mije što se društvo vraća nekim tradicinalnim vrednostima

-Mnogi su kroz našu istoriju trudili se da nas dele a onda to nekako postane i deo vašeg karaktera.Ušlo u naš genedski kod i ne znamoo ni zašto ,iako istorija kaže da nam je to samo nanosilo štetu.Moramo na tome sledećih iks godina da radimoda bi to izbacili iz ašeg genteskog koda ali to nije lako.U tom deljenju smo i licemerni i taj koji neće da ide putem Miloš veliki jer ga je sagradio Vučić je i licemeran, nemoj onda ništa da radiš to ima veze sa Vučićem. Ali  ne kada im odgovara  to je u redu i ako mora sutra na more proćiće tim putem. Znam one koji su nas ubeđivali bunite se , dajte otkaz na poslu vi to uradite on ode iz politike i vama sutra kaže “Nebavim se politikom sad sam u nevladinoj organizaciji” šta vi da radite tada.Pa kako  do juče si me ubeđivao da je to pitanje života i smrti.

-Radim na sebi podele koje su nam “usadili”  u 20 veku nisu dobre.

Šapić je istakao da opozicija u Srbiji radi stavri za koje je deklarativno bila protiv.

-Onog momenta kada sam stekao dovoljno samopouzdanja i znanja da mogu sebi da kažem ja više ovako neću  i ako ne uspem ešto da uradim neću se osećati loše jer neću naneti štetu mojim delom. Vi danas imate u politici one koji svojim političkim radom nanesu štetu i samo nestanu.Vi ste dobar političar iako ne naneset štetu.

-Ne etiketiram ljude , razmišlam uvek o objektivnim okolnostima u kojima se čovek nalazi. 

-Do nedvno je bio predsednik Srpskog patriotskog saveza a od 29 maja 2021  iazbran za potpredsednika Glavnog odbora SNS-a

-U današnje vreme teško možete da nađete ljude koji su kvalitetni i hoće da se bave politikom.Mnogo kvalitetnih ljudi je razočarano šta nam se dešavalo i neće u politiku.

-Ja sam imao Udruženje građana koje se bavilo lokalom do 2018 i tada kreće neka vrsta približavanja sa SNS-om.Ja sam  shvatio da programaska načela koja sam ja pravio ja sam shvatio da se on suštinski nerazlikuje od politike SNS-a .Imao  sam problem jer vi kao opozicija morate nešto da napadnete a kako kad bi ja to isto radio. Jedini sam iz opozicije glasao za najvažniju stvar digao sam ruku, svrha bavljenja ovog posla da ono u šta verujte podržite.I zato ja danas kada kažu ti si sad prešao , ja kažem dajte mi jedan stav koji sam promenio od kada sam počeo da se bavim nacionalnom politikom, nema ga.

-Da li sam prešao ili sam ostao na istom mestu ali mi neko daje priliku i rekao sam da sam zahvalan.Aleksandar Vučić je napravio

SNS i zahvaljući njemu ona je danas to što jeste a meni se daje danas taj mehanizam u ruke da mogu nešto dobroda uradim.

Na pitanje voditelja da nije prepoznao Beograd na vodi kao krucijalni  projekat.

-Nisam i nisam imao problem da to priznam.Ranije su mi govorili da taj deo ne može ni da se očisti zbog imovinsko pravnih problema. I u početku nisam veraovao a evo Beograd na vodi je danas vidljiv i biće veći nego što je planirano i postaje oličenje modernog Beograda.Pogrešio sam u vezi Beograda na vodi  i nije problem da priznam.

Od kad se bavim nacionalnom politikon i razgovarao sam sa mnogim ambasadorima uvek govorim da ne mogu da kažem da sam srećan što ste nas bombardovali i uništavali našu zemlju i moj narod.

– Što se tiče Kosova takođe sam pitao da li bi ste  bili srećni da neko amputira deo vaše teritorije, pa ne bi a žašto onda tražite to od nas. Ne prihvatam da nam se nameće stav stranca i da budemo srećni zbog bombardovanja.Da sam mogao da se pitam sigurno u taj sukob nisi smeo da uđeš jer nisi mogao da dobiješ.

-Treba da izvučemo pouke iz svih nesreća koje nas je zadesio kao narod.

Nekada se ljudki život lako gubio a mi se brinemo za neke svakodnevne probleme.Mom dedi na Kordunu su u jednom danu poklali troje dece i ženu.i ipak nastaviš dalje jer moraš.

-Opozija u Srbiji  se ponaša nefer i licemerno jer nema ,nikakv program.

-Moramo da naučimo da postoji nacionalni interes iza koga ćemo stati svi kao jedan.

-Imamo pravo da brinemo os vom narodu bez obzira u kojoj državi živi.

Na ovim prostorima nema stabilnosti ni ekonomske ni bilo koje bez jake Srbije to postaje svima jasno.

-Kada je nacionalni iteres u pitanju tu prestaju sve različitosti i ja ću se za to boriti dok sam živ .

-Ja sam rekao ukolko budemo dobili ponovo poverenje naroda, to znači da nam daju priliku da u njihovo ime radimo neke važne stavri moramo da pokažemo razumevanje za sve.Mi smo predstavnici onih koji su glasali za nas ali i za one koji nisu.

-Prisjedinjenje SNS-zasniva se na jedanaest tačaka uvek ćemo  raditi u interesu Srbije.

-ima jedna rečenica koja daje odgovore na sve naše radnje.Pa zašto sad radite ovo sa Amerikancima, i Kinezima zato što je to interes Srbije tačka.Problem je što je neko drugi decenijama provlačio svoje interese kao interes Srbije.sve što je u interesu Srbije mi ćemo uraditi.

-Poržao sam ideju mini šengena , to je preduslov za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.Ako neko traži da se mi odreknemo prvo nečeg našeg bojim se da će to trajati beskonačno ili ne daj bože da isprovocira novi ratni sukob.Ja podržavam što Vučić radi po pitanju Kosova i ranije sam to govorio , ukolko velike sile budu to shvatile možda imaša šanse za ovaj region da dođemo do nekog rešenja da nastavimo da živimo u miru i svi budemo na neki način zadovoljni.

Related posts

Sutra od 13 sati prenos utakmice Železničar – Radnički 1923

Ivana Bogdanovski

Sigurna pobeda Zvezde protiv Proletera

Ivana Bogdanovski

Grad predao pet projekata Upravi za kapitalna ulaganja

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija