31. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kultura Pančevo Vesti

Nedelja ruskog filma u Pančevu od 7. do 11. juna

Kulturna manifestacija “Nedelja ruskog filma u Pančevu”, koja se održava četvrtu godinu za redom, biće organizovana od 7. do 11. juna u prostoru Čitaonice Gradske biblioteke u Pančevu, javili su organizatori.

Na repertoaru će biti četiri ruska filma i jedno ostvarenje sovjetske kinematografije, a isti dan kada počinje filmska revija, biće otvorena i izložba “Književnička četa”, koja će trajati do 20. juna.

Ljubitelji filma imaće priliku da pogledaju ostvarenja jednom dnevno – ratni “Podolski kadeti” (2020) reditelja Vadima Šmeliova, komedija “Pet nevesti” (2011) Karen Oganesian, istorijski špijunski “Turski gambit” (2005) Džanika Fajzieva, prema istoimenom romanu, klasik “Neverovatne dogodovštine Italijana u Rusiji” (1974) Franka Prosperija i drama ”Car” (2009) Pavela Lungina.

Izložba “Književnička četa” je posvećena Četi pisaca, ali u širem značenju tih reči, kako navode organizatori izložbe iz Gradske biblioteke Pančevo.

U okvire ove postavke neće ući samo onih 80 pisaca koji su se u jesen 1941. uputili na ratište da brane Moskvu, nego i svi sovjetski pisci, koji su se borili za otadžbinu sa perom u rukama, a neretko i mitraljezom.

Tu spadaju svi književnici koji su pružali otpor Gebelsovoj propagandi i ostavili svoje rodne kuće i porodice, kako bi završili u evakuaciji, oni koji su poginuli pred Moskvom, Staljingradom ili Kenigsbergom.

To su pisci koji su se smrzavali u opkoljenom Lenjingradu i oni koji su došli do Berlina kako bi videli trijumf i posvedočili pobedi sovjetskih trupa.

Pokrovitelj Nedelje ruskog filma je Ruski centar za nauku i kulturu “Ruski dom” u Beogradu, dok je organizator sama Gradska biblioteka uz Društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Slovenska unija”.

Related posts

Dea Đurđević o bezbednosti u saobraćaju

Jelena Obradović

Dodela stanova izbeglicama u Vršcu u prisustvu ministra Dačića i gradonačelnice

Jasmina Petkovic

OŠ “Đura Jakšić” spremna za početak drugog polugodišta

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija