23. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Najvažnije Vesti

Obeležen Svetski dan bez duvana

Prilikom obeležavanja Svetskog dana bez duvana ističu se zdravstveni  problemi koji prourokuje upotreba duvana i duvanskog dima po zdravlje.Ove godine Svetski dan bez duvana obeležava se pod sloganom „DONESI ODLUKU- OSTAVI DUVAN”.

Konzumiranje cigareta godišnje uzrokuje više od osam miliona smrtnih slučajeva u svetu i ugrožava zdravlje ljudi. Postoji veliki broj bolesti koje su povezane sa upotrebom duvana.Pušenje duvana je najvažniji faktor rizika za rak pluća, koji je globalno odgovoran za dve trećine smrtnih slučajeva usled ove bolesti; faktor rizika je i za hronične bolesti organa za disanje kao što su hronična opstruktivna bolest pluća, astma i krvnih sudova dr.

Nije lako ostaviti cigarete jer je to bolest zavisnost , koji stvara nikotin koji se nalazi u duvanu, međutim  prednosti za onog ko ostavi cigarete su velike . Samo posle 20 minuta bez cigarete pritisak se smanjuje, posle više nedelja bez pušenja cirkulacija i funkcija pluća se poboljšava.  Doktorka Ljiljana Lazić je baš na dan kada promovišemo odvikavanje od pušenje naišla na promociju cigareta.

Povodom Svetskog dana bez duvana, Zavoda za javno zdravlje Pančevo  u saradnji sa Crvenim krstom Pančevo, organizovao predavanje na temu štetnosti duvanskih proizvoda za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole “Đura Jakšić” Pančevo, u prostorijama Crvenog krsta .

Related posts

Seničić: U Grčkoj uskoro popuštanje restrikcija u kretanju

Ivana Bogdanovski

Premijerka Brnabić u poseti Pančevu: Ulaganje u obrazovanje je prioritet, južni Banat postao centar razvoja regiona

Zorana Stekovic

Vučić se upisao u Knjigu žalosti povodom Širakove smrti

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija