19. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Vesti

NIS OBJAVIO IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2020. GODINU

Verujući da svaka odgovorna kompanija i pojedinac mogu da doprinesu razvoju šire zajednice, kompanija NIS je objavila 11. uzastopni verifikovani Izveštaj o održivom razvoju. U ovom dokumentu, koji je objavljen na NIS-ovom korporativnom sajtu https://bit.ly/3vuQR6a, javnost je na sveobuhvatan i transparentan način obaveštena o aktivnostima kompanije tokom 2020. godine na polju razvoja poslovanja, ulaganja u društveno odgovorne projekte, zaštitu životne sredine, zdravlje i bezbednost na radu, kao i u razvoj ljudskih resursa.

U godini koju je obeležila pandemija COVID-19 prioritet NIS-a bilo je bezbedno radno okruženje i zdravlje zaposlenih, saradnika i potrošača. Pored toga, NIS i zaposleni kompanije iskazali su humanost na delu i podržali zajednicu u izazovnim trenucima ulažući više od 290 miliona dinara u društveno odgovorne projekte. Između ostalog, NIS je u 2020. godini obezbedio 270 tona avio goriva za humanitarne letove Air Serbia, 56 kiseoničkih protokomera za beogradske bolnice, 500 kompleta hirurških uniformi za medicinske radnike, dok su zaposleni – članovi Kluba volontera NIS-a, realizovali više od 2.000 volonterskih sati u različitim humanitarnim akcijama podrške sugrađanima.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, ocenio je u Uvodnoj reči Izveštaja o održivom razvoju da se poslovanje u 2020. godini odvijalo u izuzetno složenim okolnostima i da je utoliko značajnije da je i u prošloj godini kompanija pružila svoj doprinos ostvarenju ciljeva Održivog razvoja.

„Prioritet za NIS u 2020. godini bilo je očuvanje zdravlja naših zaposlenih, saradnika i potrošača. U to smo uložili značajne logističke napore, imajući u vidu broj naših poslovnih lokacija i angažovanih kolega, kao i raznovrsnost biznis procesa koji se svakodnevno odvijaju. Uspeh u realizaciji ovog cilja omogućio nam je da ispunimo i svoj drugi prioritet, a to je da obezbedimo neprekidnu i bezbednu proizvodnju, preradu i distribuciju nafte i naftnih derivata.  Uprkos brojnim izazovima, uspeli smo da očuvamo stabilno snabdevanje tržišta u Srbiji i drugim državama u kojima posluje NIS grupa i na taj način doprinesemo borbi u suzbijanju epidemije i njenih posledica“, istakao je Tjurdenjev.

U oblasti održivog razvoja NIS se rukovodi globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija i u Izveštaju prepoznaje 12 od 17 ovih ciljeva čijem ostvarenju doprinosi svojim poslovanjem. Takođe, u ovom dokumentu NIS na transparentan način predstavlja svim zainteresovanim stranama svoje poslovne uspehe, način na koji do njih dolazi, kao i napore da se osnaži zajednica u kojoj kompanija posluje. Izveštaj o održivom razvoju NIS-a za 2020. godinu u skladu je sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), a verifikovala ga je nezavisna revizorska kuća „Ernst&Young“.

Ulaganja u razvoj biznisa

U izveštaju se, između ostalog, navodi da je NIS, uprkos krizi, u 2020. godini realizovao značajne kapitalne projekte među kojima se izdvaja početak rada postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo u koje je uloženo više od 300 miliona evra. Ovaj projekat ujedno nosi i brojne pozitivne ekološke efekte, pre svih smanjenje emisija sumpor-dioksida i praškastih materija. Takođe, NIS je nastavio i modernizaciju maloprodajne mreže, te je u prošloj godini u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji u rad pušteno ukupno 14 benzinskih stanica. Takođe, NIS je nastavio da razvija svoje digitalne projekte i prvi u Srbiji omogućio plaćanje za gorivo na benzinskim stanicama bez odlaska na platno mesto putem mobilne aplikacije Drive.Go. Digitalni portfolio kompanije ima više od 110 projekata, a proces digitalizacije NIS vidi kao šansu za lakše ostvarivanje strateških ciljeva kompanije.

Ekološki projekti

Nastavljeno je i sa realizacijom projekata zaštite životne sredine u svim segmentima biznisa za šta je u 2020. godini izdvojeno više od 200 miliona dinara. Istovremeno je spoveden i opsežan program za povećanje energetske efikasnosti čiji su rezultat uštede u vrednosti od 291 milion dinara. Pored toga, NIS je u veoma izazovnoj godini ostvario napredak i u oblasti bezbednosti na radu – indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) je smanjen 8 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Najpoželjniji poslodavac

U prošloj godini NIS je dao novi doprinos razvoju ljudskih resursa. U kompleksnim okolnostima organizovano je više od 2.300 obuka, na kojima je učestvovalo preko 3.300 polaznika. U godini koja je donela globalnu destabilizaciju tržišta rada, NIS je u istraživanju specijalizovanog portala Infostud, u kom je učestvovalo više od 10.000 građana, izabran za najpoželjnijeg poslodavca u Srbiji.

Odgovornost prema zajednici

Takođe, NIS je nastavio sa razvojem partnerskih odnosa sa lokalnim zajednicama širom Srbije. Pored podrške u otklanjanju posledica epidemije, NIS je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije uložio 114,5 miliona dinara u digitalizaciju nastavnog procesa i unapređenje bezbednosti u školama širom Srbije. Podrška zajednici ostaje jedan od prioriteta NIS-a i u narednom periodu.

Foto: nis.rs

Related posts

U “Lavirintu” igračka za svakog mališana

Nikoleta Dragaš

Vučić: Domaća proizvodnja vakcine Sputnjik Ve do kraja god

Vanja Vićentić

Festival nauke do 20. decembra

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija