20. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Kultura Pančevo Vesti

Ustanovljen Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj

Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj, ustanovljen je u čast braće Ćirila i Metodija, obeležen je i u Pančevu, u gradskoj biblioteci. Udruženje “Romaška”, zvanična predstavništva Rusije u Srbiji, kao i ostale relevantne nevladine organizacije vezane za očuvanje jedinstva pravoslavnih naroda učestvovale su u organizaciji izložbe slika autorke Guzelj Perović posvećene obeležavanju Dana slovenske pismenosti.

Slikarka Guzelj Perović, poreklom Ruskinja iz Kazanja, već 12 godina živi u Srbiji i bavi se slikarstvom. Svojim radovima pokušala je da prikaže autentičnost srpske i ruske istorije. Očuvanje slovenske pismenosti i kulture naša dva naroda koju su utvrdili sveti Ćirilo i Metodije, izuzetno je važno s obzirom na istoriju odnosa Slovena, pre svega Srba i Rusa.

Prema istorijskim činjenicama srpsko-ruski odnosi su ne samo najdugotrajniji, već i, kada se uporede sa vezama i kontaktima srpskog naroda sa drugim velikim silama ili susedima, ubedljivo  najsadržajniji, najrazgranatiji i sa najuočljivijim duhovnim, kulturnim, društvenim, pa i političkim uzajamnim odnosima.

Tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice su braća Ćirilo i Metodije, upamćeni kao “slovenski apostoli” iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve. Dan Slovenske pismenosti i kultute, odnosno Dan Ćirila i Metodija proslavlja se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Severnoj Makedoniji.

Related posts

Savremene uniforme pripadnika Vojske Srbije

Nikoleta Dragaš

Ministar Mali započeo razgovore sa MMF-om u okviru novog savetodavnog aranžmana

Miroslava Cvejin

Predsednik Vučić sastao se i sa Miroslavom Lajčakom

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija