19. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Vučić i Radev obišli manastir Poganovo, blago juga Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa danas predsednikom Bugarske Rumenom Radevim u Dimitrovgradu, a nakon susreta i svečanog otvaranja spomenika slovenskim prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju, predsednici su obišli i manastir Poganovo.

Manastir Poganovo smešten je na levoj obali reke Jerme u blizini sela Poganovo. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Manastir je podignut krajem 14. veka (1395. godine) a živopisan je bogatim tematskim programom tek sto godina kasnije, tačnije 1499. godine. Osnovao ga je i podigao srpski plemić Konstantin Dejanović Dragaš, sestrić cara Dušana, a posvetio ga je Sv. Jovanu Bogoslovu.

Predsednik je tokom obilaska manastira za TV Pink rekao da su poruke koje su danas poslate iz Dimitrovgrada “bratske i prijateljske”.

– Sve ste videli. Poruke su bratske i prijateljske i poslate su sa jednog od najlepših mesta u Srbiji, sa obale reke Jerme, iz manastira Poganovo. Ne znam postoji li nešto lepše u Srbiji – kaže Vučić. 

Kaže da je razgovarao sa vladikama i igumanom i da je dogovoreno da će se pomoći izgradnja i rekonstrukcija puteva, kako bi se manastir što bolje povezao sa okolnim mestima

Na pitanje o namerama Albanaca da četiri manastira na KiM dožive sudbinu Saborne crkve u Prištini, Vučić kaže da “rade šta hoće”.

– To me ne plaši, ali me brine. Naše je da se borimo i pobedićemo. Sačuvaćemo naše svetinje na KiM – rekao je Vučić. 

Na pitanje o novom non-pejperu koji se pojavio, a u kojem se pominje autonomija severa Kosova i poseban status za SPC na KiM, Vučić kaže da ga nije video i da ne voli da se unapred određuje o nečemu što nije pročitao.

Kada je reč o navodima Dragana Đilasa da je Vučić “mentalno oboleo čovek”, Vučić kaže da ga je tako nazvao jer je obilazio bolnice u 11 uveče.

– Išao sam da pokažem ljudima da vredni radnici rade i treću smenu. To je bolnica u kojoj smo spasili 1.000 života. To što sam ja mentalno oboleo, kad on kaže, verovatno mu je za verovati. Kolike bi razlike bile da sam zdrav – rekao je Vučić. 

Dodaje da se ulaže, da se radi i da je iz rezultata jasan napredak Srbije. 

– Baš me briga (za izjavu Dragana Đilasa). Meni je važno da ne stavljaju omče oko vrata mojoj deci, a što se mene tiče, ponosim se svojim radom, radom kolega i ponosim se rezltatima. Oni za 12 godina nisu obišli ništa, a kamoli nešto da izgrade. Mani ga se, Mito – rekao je predsednik kratko za Pink.

Izbor: pink.rs

Related posts

Doček Deda Mraza u sredu na Gradskom jezeru

Mirjana Popović

Tradicionalni “Betlhem” na Badnje veče

Jasmina Petkovic

Alo: Oglasio se RTV Studio B povodom napada na Vučićevu porodicu “Apelujemo na celokupnu srpsku javnost da osudi ovakve napade na decu”

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija