30. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Brnabić: Kurtijevo pismo Unesku vrhunac licemerja i cinizma Ne treba isključiti da će Priština pokušati da napravi nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu, na teritoriji Kosova i Metohije, upozorila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić povodom pisma vlasti u Prištini u kojem su zatražili od Uneska da se srpske crkve i manastiri uklone iz kategorije ugroženih.

Brnabić je sinoć rekla je da je pismo koje je predstavnicima Uneska poslao Aljbin Kurti vrhunac licemerja i cinizma.

“Manastiri su pod stalnim okom Kfora, posebno Visoki Dečani. Ne može da se kaže da im nije ugrožena bezbednost, a stalni pritisci na monaštvo i Srpsku pravoslavnu crkvu se nastavljaju”, ukazuje premijerka, prenosi RTS.

Brnabić navodi da Kurti u pismu o srpskoj kulturnoj i verskoj baštini i manastirima govori kao o njihovoj kulturi i verskoj baštini, takozvanom kosovskom nasleđu.

“To mi govori da ne treba da isključimo da će u konačnici oni pokušati da naprave nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića na teritoriji Kosova i Metohije, dakle neku njihovu crkvu. To je ono na šta smo mi spremni, znamo kako da se diplomatskim putem borimo protiv toga”, poručila je premijerka.

Foto:Tanjug


Related posts

Opština Gračanica i kompanija “Mocart” nastavljaju da pomažu ugroženim porodicama

Mica Milakov

Vučić i Mičel: SAD se nadaju postizanju dugoročnog rešenja

Nikoleta Dragaš

RTV-u nikad dosta državnog novca: Nova ulaganja sakrivena od očiju javnosti

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija