19. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Vesti

Ministar Stefanović na ispraćaju naših mirovnjaka u Liban

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas u pančevačkoj kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović” svečanom ispraćaju kontingenta pripadnika naše Vojske koji će tokom narednih šest meseci biti angažovani u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih Nacija UNIFIL u Republici Liban, navodi se u saopštenju.

Ministar Stefanović tom prilikom poručio je srpskim mirovnjacima da je uveren da će oni svoje zadatke izvršavati časno i predano i da će predstavljati Srbiju na najbolji mogući način ponašajući se onako kako to dolikuje srpskom vojniku.

“Vi ste prošli stroge selekcije. Nije bilo lako doći do toga da neko bude upućen u mirovnu misiju i znam šta je sve potrebno da ispunite od kriterijuma da biste uopšte bili uzeti u obzir. Vi, koji ste danas pred nama, vi ste izabrani kao najbolji koji će predstavljati boje naše zemlje” – istakao je ministar.

Stefanović je dodao da će naši pripadnici u misijama Ujedinjenih nacija, posebno u misiji koja je najveća misija u kojoj Vojska Republike Srbije učestvuje, imati brojne izazove.

“Imaćete priliku da steknete nova znanja, imaćete priliku da pokažete ono što ste naučili tokom svoje vojničke karijere i priliku da predstavljate srpsku vojsku. Gde god sam razgovarao sa stranim predstavnicima u onim partnerskim zemljama koje se nama učestvuju u mirovnim misijama, svi su bez razlike isticali uvek jednu stvar, a to je da su pripadnici naše vojske, tamo gde učestvuju u mirovnim misijama, u potpunosti posvećeni tim zadacima i da su među najboljima u svakom smislu. Od vas očekujem potpuno požrtvovanje i da zaista boje naše zemlje predstavljate dostojno, onako kako to dolikuje Republici Srbiji” – istakao je ministar Stefanović u svom obraćanju.

Ministar je podsetio i na to da multinacionalne operacije nose određene rizike što podrazumeva više opreza i poštovanje svih pravila i zatražio od naših mirovnjaka da budu onakvi kakvi su bili u svojim redovnim jedinicama. On je podvukao i potrebu da se vodi računa o epidemiji kovida i svemu drugome što bi moglo da ugrozi njihovo zdravlje.

“Što se tiče vaše bezbednosti, uveren sam da ćete vi, zajedno sa vašim starešinama, preduzeti sve što je potrebno da bi svi naši ljudi bili bezbedni u svakom trenutku” – naglasio je ministar i dodao da ćemo budno pratiti svaki događaj u Libanu i biti spremni da reagujemo i pomognemo u zaštiti bezbednosti naših pripadnika.

“Ja vam želim srećan put, vojničku sreću i uspešno izvršenje svih zadataka! Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!” – poručio je ministar odbrane.

Major Zoran Cvejić, komandir pešadijske čete, primajući državnu zastavu iz ruku ministra Nebojše Stefanovića zahvalio je na ukazanoj časti.

“Ovo sveto znamenje nas obavezuje da sve zadatke izvršavamo odgovorno i požrtvovano čuvajući čast srpskog vojnika. Uverevam vas da ćemo sa ponosom predstavljati Vojsku Srbije!” – rekao je major Cvejić.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u misiji UNIFIL u Libanu od decembra 2010. godine. Od ukupno 177 pripadnika naše Vojske koji se nalaze u misiji UNIFIL u okviru ove rotacije biće zamenjeno 142. Glavnicu tog broja čine pripadnici pešadijske čete iz sastava Prve brigade Kopnene vojske.

Related posts

Zimsko računanje vremena, u nedelju spavamo sat duže

Aleksandra Miloševska

“Comnet” i “Prouns” zaprepašćeni odlukom SBB-a da izbaci Studio B iz svoje ponude

Jasmina Petkovic

Robert Čoban na konferenciji “Ekonomija Srbije, dan posle”

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija