23. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

Holštajn-frizijska rasa daje najviše mleka

Aurel Malajmare iz Banatskog Novog Sela na daleko je poznat po velikoj farmi krava. Ovim poslom bavi se pune četiri decenije, a do uspeha je došao radom i strpljenjem.

Aurel Malajmare iz Banatskog Novog Sela ima farmu krava koja se prostire na oko 2 hektara. U pitanju je holštajn-frizijska rasa, a Malajmare kaže da se za nju odlučio jer daje najviše mleka. Dodaje da  hranu za stoku proizvodi sam.
Na dnevnom nivou, kaže Malajmare, krave daju više od 3000 litara mleka. Zarađuje i od prodaje bikova. Dodaje da uzgoj stoke nije lak i da zahteva velika odricanja.

Malajmare kaže da je ovaj posao počeo od nule i da je bilo potrebno mnogo rada, strpljenja i ulaganja da postigne uspeh. Dodaje da mladi nisu mnogo zainteresovani za stočarstvo, a za one koji žele da se bave ovim poslom imao je poruku.

Bez dobre mehanizacije i opreme, ne može se postići ovako veliki obim posla, kaže Malajmare. Međutim, on dodaje da su finansijska ulaganja velika, pa je za sistem za mužu i mlekovode izdvojio oko 100.000 evra, a za laktofriz oko 40.000 evra.

Related posts

PS: Ako je Borko, odnosno Borislav Stefanović promenio svoje ime, ne znači da su građani Srbije zaboravili njegov lopovluk

Mirjana Popović

Vučić: Da su nas ostavili na miru, možda bismo se i dogovorili sa Albancima

Zorana Stekovic

Deo Pančeva bez vode

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija