21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Alibunar Društvo Kovačica Kultura Najvažnije Pančevo Vesti Vršac

Rumuni iz Vojvodine čuvaju svoju kulturu i identitet

Delegacija rumunskih senatora, predvođeni predstavnicima Nacionalnog saveta Rumunske nacionalne manjine u Srbiji, posetili su danas Južni Banat sa ciljem da se upoznaju sa aktivnostima Rumuna sa ovih prostora, ali i sa problemima sa kojima se susreću. Oni su posetili rumunske institucije sa teritorije Grada Pančeva i Vršca kao i opštine Alibunar i Kovačica.

Rumunska delegacija u sastavu Viorel Mirča Badea, član skupštine Saveta Evrope i komiteta za jednakost i nediskiminaciju, Klaudiu Ričard Terziu, predsednik komisije za Rumune van granica i Monika Kristina Anisie, predsednica komisije za obrazovanje, omladinu i sport posetili su danas Južni Banat. Na ovaj način želeli su da se upoznaju sa aktivnostima Rumuna iz srpskog dela Banata. Klaudiu Ričard Terziu je istakako da je veoma zadovoljan kako Rumuni iz Vojvodine čuvaju svoju kulturu i identitet.

– Zadovoljan sam što Rumuni iz Vojvodine imaju svoja prava i što čuvaju svoj identitet i kulturu. Upoznao sam se i sa problemima sa kojima se susreću. Ubeđen sam da ćemo uz pomoć Srpske vlasti, sa kojima veoma dobro sarađujemo, uspeti da nađemo najbolje rešenje za ove probleme. Srećan sam što sam se susreo sa ljudima puni entuzijasma koji verno čuvaju rumunsku kulturu i običaje. Takođe zadovoljan sam što postoji dobra saradnja rumunskih institucija sa srpskim organima vlasti. Iz razgovora sa predstavnicima rumunske manjine, shvatio sam da je saradnja njima veoma dobra, i da su uvek tu da pomažu u rešavanju svih problema. Ubeđen sam da ćemo nastaviti dobru saradnju sa ovu dobru saradnju, jer ne Srbija nama bratska zemlja.

Rumunska delegacija je zajedno sa predstavnicima rumunskog Nacionalnog saveta iz Srbije posetila navažnije rumunske institucije u Vršcu, Kovačici i Alibunaru, kao i Novinarsko-izdavačku ustanovu “Libertatea” koja ove godine obeležava 76 godina postojanja. Danijel Magdu, predsednik Nacionanog saveta Rumunske nacionalne manjine je istakao da je zahvalan Rumunskoj delegaciji na ponuđenoj saradnji iz oblasti kulture, informisanja i obrazovanja.

Delegacija je u Uzdinu posetila i Galeriju naivne umetnosti, po kojoj je ovo selo i poznato.

Nedavno je i ambasadorka Rumunije u Beogradu, gospođa Silvija Davidoiu, održala prvi sastanak u Nacionalnom savetu Rumuna u Srbiji.

Related posts

Gradonačelnik ugostio nagrađene učenike

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić na otvaranju fabrike u Jagodini

Nikoleta Dragaš

Ministar Vulin: Uvek napadaju Srbiju i Vučića pred razgovore sa Prištinom

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija