3. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Srbija Vesti

Ponuda novih radnih mesta na Prvom virtuelnom sajmu zapošljavanja

Virtuelni sajam zapošljavanja, koji organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku globalnog Programa „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, održao se na inovativnoj platformi.  Na sajmu  je učestvovalo 70 kompanija iz Srbije i oko 7.500 nezaposlenih lica, a  ponuđeno je oko 2.800 radnih mesta.

„Današnji sajam zapošljavanja predstavlja primer inovativnog pristupa u realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja, s obzirom da Sajam ima karakter otvorene manifestacije i da pruža mogućnost i nezaposlenim licima koji nisu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje da uzmu učešće na ovom skupu“, istakla je u uvodnom obraćanju prof. dr Darija Kisić Tepavčević ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna Vlade Republike Srbije.

Ona je podsetila da je u februaru ove godine usvojena Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji za period 2021-2026, a u martu je Vlada Srbije usvojila trogodišnji Akcioni plan čime se jasno definišu smernice u razvoju politike zapošljavanja u Srbiji, čiji je cilj povećanje stope zaposlenosti.

Govoreći o značaju virtuelnog sajma, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje  Zoran Martinović, naglasio je da se Nacionalna služba za zapošljavanje, kao nacionalna institucija pridružuje procesima digitalizacije i unapređenju informaciono-komunikacionih tehnologija“.

On je podsetio da NSZ ima dugogodišnje iskustvo u organizovanju sajmova za zapošljavanje. Na 70 sajmova koji su održani tokom 2019. godine, više od 13.000 lica pronašlo je zaposlenje.

„Virtuelni sajam zapošljavanja koji nudi regrutovanje na daljinu i personalizovani razvoj karijere pruža idealan okvir za to u svetu nakon Kovid-a 19. Vlada Savezne Republike Nemačke kroz virtuelni sajam zapošljavanja podržava napore srpskih institucija da na optimalan način povežu potražnju i zahteve tržišta rada sa kvalifikacijama tražioca zaposlenja. To nam takođe pruža jedinstvenu priliku da pokrenemo i ostvarimo značajne korake ka digitalizaciji, da podstaknemo kreativnost i inovacije“, rekao je Kristijan Šiling, šef odeljenja za razvojnu saradnju u Nemačkoj ambasadi u Beogradu. On je istakao značaj saradnje između NSZ i nemačkog programa „Migracije za razvoj“ i dodao da je ta saradnja, između ostalog, usmerena i na inkluziju povratnika i posebno na osetljive grupe koje same teško mogu da se integrišu u tržište rada.

Virtuelni sajam održao se uživo i bio je namenjen svim nezaposlenima u Srbiji. Korišćenjem interneta uz jednostavan pristup i okruženje prilagođeno svim korisnicima, svi registrovani učesnici imali su mogućnost da uživo razgovaraju sa poslodavcima, pogledaju ponudu poslova, predstave svoju radnu biografiju i dogovore uslove za zaposlenje.

Najveći broj poslova koji je ponuđen na ovom sajmu je iz oblasti inženjerstva, mašinstva, informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i drugih zanimanja poput krojača, šivača, prodavaca, prevodioca, radnika u proizvodnji.

Tokom trajanja sajma, učesnici su mogli da isprate i tri vebinara iz oblasti radnog prava, kako se pripremiti za razgovor za posao, ali i da saznaju više o „zelenim poslovima“.

Related posts

Vučić sa Čepurinom: Najsnažniji pokušaj ugrožavanja opstanka Srba na KIM

Zorana Stekovic

Gradski bazen ili mala oaza vrelih dana

Zorana Stekovic

Vučić i Kurc telefonom o aktuelnoj političkoj situaciji

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija