23. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Zeman: Izvinjavam se za bombardovanje i molim srpski narod da nam oprosti; Vučić: Srbija nikad neće zaboraviti ove reči

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Češkoj. Vučić i predsednik Češče Miloš Zeman obratili su se javnosti nakon sastanka u četiri oka.

Zeman je na konferencija za medije rekao je da su razgovarali o tradicionalnom srpsko-češkom prijateljstvu.

– Srbija nam je izrazila podršku, a mi smo je bombardovali. Odmah da kažem da se izvinjavam za bombardovanje SRJ. Bila je to greška. Ja bih kao čovek zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo, kazao je Zeman.

Predsednik Srbije je istakao da zna da u današnje vreme nije popularno govoriti o iskrenom prijateljstvu.

Živimo suviše brže živote, ali ono što sam danas doživeo u Pragu, gostoprimstvo koje je Srbija videla je nešto što me je duboko dirnulo, kao i predsednika Zemana, hrabrog čoveka koji se ne dodvorava nikome – rekao je Vučić.

– Srpski narod će doživljavati češki narod kao bratski narod. Poznat sam kao težak čovek koji se nikome ne dodvorava, neko sam ko ume da poštuje ovakve stvari. Srpski narod neće zaboraviti ove reči Zemana. Ove reči koje izgovorio o bombardovanju niko nije – rekoa je Vučić.

Vučić se zahvalio Zemanu i naglasio da će srpski narod doživljavati češki narod ne samo kao prijateljski, već i bratski narod.

Predsednik Srbije je rekao da je naša zemlja očekuje stopu rasta od sedam odsto, a u tom procesu će veliku ulogu imati češke kompanije.

– Prihvatili smo ideju češkog ministartsva da dobijemo dodatnu obuku za poresku politiku – rekao je Vučić koji se zahvalio na ordenu koji mu je Zeman uručio.

Za mene je to dodatna obaveza da se borim za srpsko – češko prijateljstvo, dodao je Vučić.

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika usledio je sastanak.

Related posts

Umetnost u Pančevu “angažovanija” nego ranije

Jasmina Petkovic

Suzbijanje larvi komaraca i krpelja

Zorana Stekovic

I Društvo novinara Vojvodine oštro osudilo pretnje Barbari Životić

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija