27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić: Veliki politički uspesi Srbije prethodnih dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da su političke posete u kojima je bio prethodnih dana, od sastanka lidera Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, susret sa generalnim sekretarom NATO u Briselu i današnja u Pragu, bile dobre za Srbiju u političkom smislu, a uveren je, kaže, da će se to i ekonomski do kraja godine pokazati.

Vučić je za TV Pink kazao da je na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru samita Brdo-Brioni usvojena delkaracija u kojoj nema ništa protiv interesa Srbije, iako je, podseća, na našoj strani bio samo član predstavništva BiH Milorad Dodik.

Istakao je da su sve ostale zemlje u regionu priznale nezavisnost Kosova, među kojima su, navodi, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, osim BiH.

“I oni bi priznali da mogu, što traže Šefik Džaferović i Željko Komšić”, podseća Vučić.

Dodaje da ovoga puta na samitu u Sloveniji, Srbija nije bila ta koja je protiv završnog dokumenta, što je, ističe veliki uspeh i da je ovoga puta Priština jedina bila protiv.

“To je veliki uspeh naše diplomatije, a gotovo je bila situacija da ne možete da ne budete krivi”, rekao je Vučić.

Govoreći o susretu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, Vučić kaže da je Srbija i tu ostvarila veliki uspeh, jer je dobila dodatne garancije za nastavak misije KFOR-a na KiM i to uz naglasak “u skladu sa odlukama UN”.

“To je za nas važno, kakav bi haos samo nastao da se KFOR povuče, jer bi se na KiM radilo mimo mandata UN”, rekao je Vučić.

Dodao je da se uskoro obeležava 15 godina od stvaranja Partnerstva za mir i da će to biti obeleženo zajedničkim vojnim vežbama sa Amerikancima, Rusima i drugima.

Vučić je naglasio da će Srbija nastaviti da čuva svoju vojnu neutralnost i dodao da je zahvalan Stoltenbergu što je potvrdio da Srbija na to ima pravo.

Istakao je da je politički i istorijski uspeh Srbija ostvarila i danas u Češkoj, jer se predsednik te zemlje, Miloš Zeman, izvinio zbog bombardovanja Srbije 1999. godine.

Izvor: Tanjug

Related posts

Neočekivani poraz Železničara na startu Prve lige Srbije

Mica Milakov

Rešeno razbojništvo u Vršcu

Mica Milakov

Snažna podrška Grada kampanji ,,16 dana aktivizma”

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija