22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Srednjoškolci pomažu osmacima pri odabiru škole

Grad Pančevo je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je osnovao opštinski odnosno gradski Savet roditelja, kako je to zakonom 2018. godine predviđeno. Na njihov predlog, učenici srednjih škola napravili su prezentacije o profilima za buduće srednjoškolce, kako bi se upoznali sa radom škola i sa smerovima koje mogu da upišu.

Savet roditelja grada Pančeva za 2020/2021. godinu počeo je sa radom u februaru. Zbog epidemiološke situacije, nisu bili u mogućnost da se sastanu, pa su sve aktivnosti odžane online. Na njihov predlog, učenici srednjih škola napravili su video prezentacije, kako bi osmacima približili rad škole, kao i smerove koje mogu da upišu.

– Pošto je kraj školske godine, srednje škole su dostavile Savetu različite prezentacije koje su poslate direktorima osnovnih škola, a pomoću razrednih starešina, osmaci su moglu da se upoznaju sa svim srednjim školama iz  Pančeva. Smatramo da je to dobra akcija, jer zbog trenutne situacije, deca su vrlo malo mogla da se sastanu sa svojim vršnjacima i razgovaranju o smerovima. Od nove školske godine biti novih smerova kao što je na primer kuvar-konobar u Ekonomskoj školi u dualnom obrazovanju – rekla je mr Tatjana Božić, većnica za obrazovanje.

Dosadašnji rad Saveta roditelja bio je veoma uspešan, a grad Pančevo je uvek bio tu da ih podrži, da odgovari na sva njihova pitanja i da zajedno reše sve problem, istakla je Tatjana Božić, gradska većnica za obrazovanje.

– Ono što je do sada bilo u prethodnim sazivima su različite tribine na temu vršnjačkog nasilja i sve ono što roditelji donose kao pitanja iz svojih škola i ustanova, mi smo bili tu da pomognemo u rešavanju svih pitanja. Bilo je reči o vršnjačkom nasilju, prevenciji narkomanije, zloupotrebi psihoaktivnih supstanci kao i o inkluziji u školama. Ono što je još značajno jeste da svake godine mi Izveštaj o radu našeg Sekretarijata koji se bavi obrazovanjem izložimo Savetu roditelja kako bi roditelji bili upoznati sa svim dešavanjima koje Grad sprovodi vezano za vaspitno-obrazovne ustanove – zaključila je Božić.

Savet roditelja se imenuje svake godine, tačnije svakog septembra. Čine ga po jedan predstavnik svih obrazovnih ustanova u našem gradu – ukupno 30 roditelja i 30 njihovih zamenika.

Related posts

Mihajlovićeva čestitala jubilej Crvenoj zvezdi

Zorana Stekovic

Kroz igru “Potraga u muzeju” upoznavanje istorije Pančeva

Ivana Bogdanovski

Zatvara se Ulica Moše Pijade, alternativni put za Beograd kod Prvomajske

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija