20. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Najvažnije Pančevo Vesti

Na Tamišu samo sportski i rekreativni ribolov

Udruženje sportskih ribolovaca i nautičara ,,Tamiš” u Pančevu jedno je od najstarijih aktivnih udruženje na prostoru bivše Jugoslavije. Skoro je napunilo 95. godinu. Članovi ističu da pecanje podrazumeva uživanje u lepotama reke, ali i u raznolikosti ribljeg fonda.

Na reci Tamiš je do 2001. godine bio dozvoljen privredni ribolov, a nakon toga samo sportski i rekreativni. Udruženje sportskih ribolovaca i nautičara ,,Tamiš” u Pančevu osnovano je daleke 1926., a ove godine proslavlja devet i po decenija postojanja.

Tokom Drugog svetskog rata pančevački gestapo oduzima Udruženju svu imovinu, pa privremeno prestaje s radom. Nakon oslobođenja 6. oktobra 1944. godine ponovo se formira.

Dragan Milenković, predsednik upravnog odbora, kaže da je Udruženje uspelo da opstane u vreme pandemije kovida 19 pre svega zahvaljujući predanom radu i zalaganju svih članova.

Reka Tamiš kroz našu zemlju teče dužinom od 118 km. U njenim vodama živi mnogo vrsta ribe – som, štuka i smuđ, takozvane grabljivice, ali i šaran, deverika, babuška, amur, sivi i beli tostolobik. Upravo zato često nailazimo na pecaroše koji na ovoj reci vole da zabace udicu i uživaju u lepotama Pančeva i reke Tamiš.

Mladi pecaroš Andrej rekao nam je da voli da peca i otkrio koju vrstu udice koristi.

Pecaroši koje smo sreli zahvalni su ribočuvarskoj službi, koja brine o vodama Tamiša, i ističu da je boravak u prirodi i pored vode jedan od glavnih benefita ovog hobija.

Related posts

Nova lokacija mobilnog vakcinalnog punkta

Ivana Bogdanovski

Vulin pozvao mlade da konkurišu za policijsku obuku

Mirjana Popović

PS: Peti oktobar je dan nacionalnog poraza i početak vladavine najgorih

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija