22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Politika Vesti

Branislav Kulik je novi predsednik Matice Slovačke u Srbiji

U sali Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu održana je 26. godišnja izborna skupština članova Matice Slovačke u Srbiji.

U prisustvu 62 delegata iz 23 mesna odbora Matice Slovačke u Srbiji za novog predsednika izabran je Branislav Kulik,  sveštenik Crkvene opštine u Vojlovici. Po odobrenju zapisnica iz prethodne redovne i svečane skupštine, finansijskog izveštaja, plana rada za 2021. godinu, usledilo je obraćanje jedinog kandidata za predsednika MSS Branislava Kulika.

  • Da bismo, kao Matica, ali i kao cela nacija, mogli da idemo napred, potrebno je naglasiti ono što je dobro i oprostiti se od onoga što nas sputava. Prvo i najvažnije, mi, i pojedinci i cela zajednica, moramo se vratiti svojim korenima, vrednostima koje su nas spasile vekovima. Šta je očevima davalo snagu da rade, a u znoju lica da proizvode zajednički hleb, ali i da ratuju i ginu na dalekim frontovima; šta je majkama davalo snagu da nesebično podižu, vaspitavaju decu i čine ih ljudima; bila je to nepokolebljiva vera u Gospoda, Boga našega. Kada na ovaj način organizujemo svoj život, svoje porodice, a takođe i svoju Maticu, onda ne mogu da nas pogode bilo kakvi problemi. Tada ćemo ispuniti svoju misiju.

Na početku prisutne je pozdravio  Jan Brtka, dosadašnji predsednik, kojem se ovom izbornom skupštinom mandat i završio. U svom obraćanju pročitao je izveštaj rada iz perioda četvorogišnjeg mandata, kao i sa kakvim problemima se suočavao. Zahvalio je svim saradnicima za dosadašnju pomoć istakavši  da ima puno poverenje u novog predsednika koji će nastaviti tamo gde je on stao, ali i uraditi sve što on nije uspeo. Ponudio je i pomoć sa funkcije pokrajinskog poslanika. Prisutnima se obratio i treći sekretar ambasade Slovačke republike u Beogradu Boris Konček.

  • Vrata abasade Slovačke republike u Beogradu, biće otvorena i za novoizabrano rukovodstvo Matice Slovačke. Oni u svakom momentu mogu računati na našu pomoć. Nadam se da ćemo uspešno sarađivati u prospeh svih Slovaka u Srbiji.

Dosadašnji zamenik predsednika, ali i potpredsednik Matice Slovačke  za Banat Branislav Kulik izabran je sa 58 važećih glasova.  Izabrana su i po dva potpredsenika zadužena za Banat, Bačku, Srem i Beograd, kao i pet članova nadzornog odbora. Novoizabrani predsednik Branislav Kulik zahvalio je na ukazanom poverenju u nadi da će zajedničkim silama nastaviti u ostvarivanju misije Matice Slovačke u Srbiji.

Related posts

Vučić sa premijerima Grčke, Rumunije i Bugarske o infrastrukturnim projektima u Južnom Banatu

Mica Milakov

Prvo domaće prevenstvo u golbalu

Vanja Vićentić

Obeležen “Spasovdan” uz maturski ples-kadril

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija