17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Gost “Lica nacije” – Vanja Bulić

Gost ovonedeljne emisije „Lice nacije“ je Vanja Bulić novinar i pisac. Govori o svom detinjstvu, karijeri i kako provodi dane kao penzionisani novinar.

Vanja Bulić navodi da svako mora neki prosek da isuni u svom životu. Ističe da se u 32-oj godini zaposlio i da to na neki način utiče na njegovu želju za radom. U 44-oj godini je počeo da radi na televiziji. Ceo život je radio kao politički novinar, bazirao se na stanje u društvu. Bulić kaže da sagovornici prepoznaju kada novinar neće da ga izvrne ruglu, da mogu da procene ličnost novinara ili voditelja koji ih intervjuiše i da od toga zavisi kvalitet razgovora.

Njegova emisija “Biseri” na Trećem kanalu, koju je vodio sa koleginicom Ivanom Bojić dostigla je ogromnu popularnost u svoje vreme, bila je jedna od najgledanijih emisija mladih zbog svog kulturnog karaktera.

Godine 1993. oteran je sa Trećeg kanala, kaže Bulić, koja je u to vreme bila privatna. Radio je na filmu “Lepa selo lepo gore” kao ko-scenarista. Pisao je u listu “Duga” kritike i u svom maniru. Navodi da je radeći u “Dugi” doživeo i progone i pokušaje batinjanja.

Vanja Bulić u emisiji kaže: ” Optuživali su me da sam Hrvat iako i po ocu i po majci sam bio Crnogorac, i sebe nazivao “Srbinom iz Crne Gore”. Smatram da svako ima pravo da se izrazi kako želi ali da pri tome ne treba da sputava one druge. Pre svega, ono kako se predstavljamo kod kuće u porodici, to smo”.

U mladosti Vanja Bulić je imao svoj rok sastav, odrastao je na Novom Beogradu kod Fontane. Njegov otac je bio vojno lice. Bulić ga je posećivao na Golom otoku sa majkom i sestrom. Smatra da je ovakva osoba kakva je danas i da nikada ne bi menjao svoje detinjstvo pogotovo zato što je prošao teške stvari.

Poštuje doslednos, ali kaže da ne mora da se slaže sa svakim mišljenjem. U svojoj emisiji je imao 14 gostiju koji su bili golootočani, sa kojima je pričao o njihovom životu. Kaže da su ti ljudi bili u jako lošem psihološkom stanju zbog torture koju su na Golom otoku prošli, uvek su izbegavali jedni druge. Bulić ističe da se oni ne sećaju šta su proživeli zbog torture koju su prošli. Vanja je pročitao nekoliko knjiga golootočana koje niko nije hteo da štampa. Iz tih knjiga je dobio inspiraciju da napiše svoju knjigu “Oko otoka”.

Kaže da je Goli otok bio jedini logor u kome nije bilo mnogo stažara, već su zarobljenici bili jedni protiv drugih.

Vanja Bulić je rekao da mi dosta stvari ne znamo o svom narodu, pomenuvši Miroslavljevo jevanđelje koje spada u 120 najvrednijih rukopisa u svetu.

Smatra da do rata 90-tih godina nismo znali kao narod gde sve i u kolikom broju žive Srbi u SFRJ. Kaže da koliko god informacija i činjenica znao, oseća se kao da još uvek ne zna dovoljno.

Nakon što se Vanja Bulić penzionisao kao novirar, kaže da ne zna kako bi mu dan prolazio da nije mogao da nastavi da se bavi novinarstvom. Ističe da mu pisanje knjiga predstavlja ogromnu sreću i da je “Laguna” , izdavačka kuća, nešto najlepše što mu se desilo gde je izdao svoj prvi roman 2009. godine.

Kaže da u današnje vreme kada napišeš neki iskren tekst svi misle da je satira, jer ne smeš da napišeš istinu. On je i sada, u penziji, pored pisanja knjiga , nastavio da piše za časopise kao što je časopis “Jež” čije novo izdanje izlazi svakog trećeg meseca.

Živimo u vremenu kada je sve na internetu. Kupujemo stvari i lekove na internetu.. Kaže da svi izgovaraju tuđe rečenice koje su pročitali negde, izgubile su se duhovne vrednosti. Zato smatra da seljaci imaju veću duhovnu inteligenciju pošto su manje izloženi novoj tehnologiji.

Kaže da je socijalna distanca postojala i pre korone, a ovo je sada fizička distanca. Kaže da čim sumnjaš to je dobro. Stiglo nam je konzumersko društvo u Srbiju, narod samo troši, a nema šta da troši. Kupujemo više nego što smo hteli, a pre svega stvari koje nam ni ne trebaju, kaže Vanja Bulić u emisiji.  

Kaže da smo uvek bili ostrvce, a da se sada treba izboriti da to ostrvo bude slobodno i srećno. Nekada smo govorili da smo mala zemlja, a sada sa 7 miliona treba učiniti sve da nam građani budu  srećni i zadovoljni.

Na kraju emisije opet ističe da mu se u životu nije desilo ništa lepše nego kada je počeo da piše knjige. Ističe da novine i tekstovi u papirnoj formi nikada neće moći da budu zamenjeni elektronskom formom tekstova. Ako želi da pročita neki dug intervju ili reportažu to nikada na internetu nećeš naći, rekao je na kraju emisije Lice nacije  ovonedeljni gost pisac i novinar Vanja Bulić.

Related posts

MILOŠU DELIBAŠIĆU 30 GODINA ZATVORA ZA UBISTVO NIKOLE BOJOVIĆA I MILOŠA VIDAKOVIĆA

Mica Milakov

79 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminulo još dvoje

Jasmina Petkovic

Zbog pandemije izazvane koronavirusom i dalje su smanjene zalihe svih krvnih grupa

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija