18. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Vesti

Premijera prve pozorišne dvojezične predstave “Vetar u tapetama” u Jabuci

Premijera prve pozorišna dvojezična predstava makedonske nacionalne zajednice u Srbiji pod nazivom „Vetar u tapetama“ autora Zorana Mitrovića biće 14. maja u Domu kulture „Kočo Racin“ u Jabuci. Već idućeg dana predstava će biti odigrana u Domu omladine u Kačarevu, 17. maja u Domu kulture „Mladost“ u Glogonju, dok će 22. maja u okviru Dana makedonske kulture ova predstava biti odigrana u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni „Raša Plaović“.

Dvojezična predstava „Vetar u tapetama“, koja obrađuje temu teškog života emigranata na Zapadu biće premijerno odigrana 14. maja u Domu kulture „Kočo Racin“ u Jabuci. Osnovni cilj ovog umetničkog dela je otvaranje pitanja kulturnog identiteta mladih ljudi sa ovih prostora koji su na „privremenom“ radu u inostranstvu.

Publika će biti u prilici da uživa u uzbudljivoj pozorišnoj avanturi ispunjenoj komičnim i setnim elementima. Predstava prikazuje mentalitet običnog čoveka, pripadnika srpske i makedonske nacionalnosti.

Ovo je prva dvojezična predstava makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji. Iz Makedonskog nacionalnog sveta kažu da je veoma bitno da Makedonci imaju predstavu na svom maternjem jeziku i očekuju veliko interesovanje publike.

Već 15. maja,  predstava će biti odigrana u Domu omladine u Kačarevu, 17. maja u Domu kulture „Mladost“  u Glogonju, dok će 22. maja u okviru Dana makedonske kulture ova predstava biti izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni „Raša Plaović“. Predstava se realizuje uz podršku Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, Fondacije za otvoreno društvo i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Related posts

PROUNS : Dokle će pristojna Srbija trpeti izlive nečije patološke mržnje?

Katarina Popović

Zavod za javno zdravlje Pančevo: Bez čekanja za testiranje na korona virus

Bojana Kecic

Danas 391 novozaražen, preminulo 13 pacijenata

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija