27. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Slike Milana Konjovića u Narodnom muzeju

U saradnju sa Galerijom “Milan Konjović” iz Sombora u Narodnom muzeju Pančevo otvorena je izložba “Ljudi, nepresušno vrelo inspiracije” u okviru manifestacije “Muzeji za 10”. Ovo je samo jedna od izložbi koju će posetioci moći da vide u okviru ove manifestacije.

U Narodnom muzeju Pančevo otvorena je izložba “Ljudi, nepresušno vrelo inspiracije” u okviru manifestacije “Muzeji za 10” . Galerija “Milan Konjović” iz Sombora je takođe učetvovala u realizaciji ovog projekta. Ovo je najveća muzejska inicijativa u Srbiji i jedinstvena u Evropi, a tokom sedam dana biće upriličen bogat program. Njime će biti obeležena Nacionalna Nedelja muzeja, Međunarodni Dan muzeja i Evropska Noć muzeja, a ulaz na sve izložbe za posetioce je besplatan. 

U našem gradu smo u prilici da pogledamo dela Milana Konjović koji je imao veliki značaj na formiranje ne samo Srpske, već i jugoslovenske umetničke scene. Bio je deo razvitka modernističkih tendencija u Kraljevini Jugoslaviji, ali i nakon rata, kaže Dimitrije Jovanov, kustos i istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Pančevo.

Galerija “Milan Konjović” iz  Sombora broji 1084 dela iz svih slikarskih disciplina, a direktorka ove ustanove kaže da iza svakog dela postoji neka priča. Ona dodaje da su za ovaj prostor odabrane 24 slike.

Manifestacija “Muzeji za 10” traje od 12. do 18. maja, a radno vreme muzeja je od 10 do 18 sati, s tim što će u subotu muzej biti otvoren do 24 sata. Obzirom da se situacija sa korona virusom poboljšava, Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja Pančevo za leto najavljuje i bogat program u dvorištu ove kulturne ustanove.

https://youtu.be/hcXWXQFDSQY

Related posts

Nova 124 slučaja virusa Covid-19 u Južnom Banatu

Vanja Vićentić

392 NOVA SLUČAJA KORONE U SRBIJI, 10 OSOBA PREMINULO!

Mica Milakov

Falsifikatori novca u Pančevu osuđeni na više od 20 godina

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija