27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kovačica Kultura Najvažnije Vesti

“Uramljene uspomene” Jana Čeha

Kada spomenemo Opštinu Kovačica, prva asocijacija nam je naivno slikarstvo. Pored Galerije naivne umetnosti, koja u svom fondu ima 820 slika kovačičkih naivaca, Jan Čeh ima svoju privatnu kolekciju radova rodonačelnika naive kao što su Martin Jonaš, Zuzana Halupova i Martin Paluška. Kako bi svim ljubiteljima naivne umetnosti predstavio svoju kolekciju, otvorio je galeriju koju je simbolično nazvao “Uramljene uspomene”.

Jan Čeh iz Kovačice bio je na čelu Doma kulture u ovom mestu 16 godina. Posle odlaska sa te funkcije, nedostajao mu je rad u kulturi i spontano je počeo da sarađuje sa naivnim slikarima iz zlatne generacije. Zajedno su organizovali razne izložbe i manifestacije, a kao nagradu za njegovo zalaganje poklanjali su mu njihove slike. Na taj način Čeh je obogatio svoju privatnu zbirku sa više od 130 slika.

Početkom jula 2016. godine otvorena je za javnost zbirka slika rodonačelnika i drugih kovačičkih slikara naive pod nazivom “Uramljene uspomene”. Tu se nalazi stalna postavka celokupne zbrike Jana Čeha koja je dostupna za sve posetioce.

Martin Jonaš spada među najistaknutije ličnosti svetskog naivnog slikarstva. Jonaš je svojom umetničkom filozofijom i snagom svoje specifične i bogate slikarske imaginacije izgradio jedinstven stil i van granica naivne umetnosti. Glavni motivi na njegovim slikama su ljudi, seljaci sa velikim radničkim rukama i teškim nogama,

Više od polovine zbirke Jana Čeha čine slike Jonaša, Halupove i Knjazovica. U zbirci se takođe nalaze i slike Martina Paluške, Mihala Bireša, Jana Sokola, Jana Bačura, Jana Husarika. Često odlazim sam u galeriju i razgledam slike, jer sve su to moje uspomene, moje „Uramljene uspomene“ ističe Čeh.

Related posts

Predsednik Vučić dočekao Angelu Merkel po sletanju u Beograd

Ivana Bogdanovski

Realizacija investicije od MILIJARDU EVRA: Predsednik Srbije najavio polaganje kamena-temeljca za novu fabriku u Zrenjaninu!

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić sa Harčenkom o aktuelnim pitanjima srpsko-ruskih odnosa i bilateralne saradnje

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija