22. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Ministar Vulin: Kriminalci su u Srbiji predmet ozbiljnog rada policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da kriminalci moraju da znaju da će biti predmet ozbiljnog rada policije, da će biti hapšeni i procesuirani, jer kada znaju da krivična dela koja čine postaju statistika, onda se osmele i ponavljaju ih.

Ministar Vulin je na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove predstavljajući izveštaj o radu MUP-a od oktobra do decembra prošle godine, naveo da je u navedenom periodu zabeleženo smanjenje ukupnog kriminala na teritoriji Srbije za 10,5 odsto.

„Iz godine u godinu postoji trend opadanja kriminalnih aktivnosti, ali statistika je statistika, može da pokaže sve. Ali mafijaško ubistvo i krađa kola nisu isto. Zato nam je važan osećaj građana i javnosti da li se osećaju bezbedno“, istakao je ministar Vulin.

Ministar je istakao da je u izveštajnom periodu bilo manje krivičnih dela opšteg kriminala, krivičnih dela protiv života i tela i da su počinjena dva mafijaška ubistva koja su rasvetljena u rekordnom roku.

Govoreći o zapleni droge u izveštajnom periodu, ministrar je rekao da je policija zaplenila 1.884 kilograma različitih vrsta narkotika i da borba protiv droga nikada neće prestati.

Ministrar je ponovio da država Srbija ima jasan stav po pitanju legalizacije marihuane i naglasio da, dok god je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i dok je on ministar policije, marihuana i nijedna druga vrsta narkotika neće biti legalizovana.  

Osvrnuvši se na opaske da će se marihuana retroaktivno legalizovati zbog „Jovanjice“ , ministrar Vulin je istakao da je reč o glupostima i naglasio da je upravo država „Jovanjicu“ razrešila. 

„To osim što je u sukobu sa zdravim razumom u sukobu je i sa pravnim poretkom, jer nema retroaktivnosti u pravu“, podvukao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, uspeh države i policije treba ceniti po tome da svaka organizovana kriminalna grupa, koja nastane posle kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, bude manje organizovana, opasna i kraća u trajanju.  

Ministar je istakao odličnu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno -informativne agencije i Tužilaštva za organizovani kriminal u ovom slučaju i ukazao da sve službe sarađuju, razmenjuju informacije i ponašaju se kao jedna služba što omogućava odlične rezultate.

Govoreći o krivičnim delima nasilja u porodici, ministar je rekao da je broj ovih dela manji za 16 odsto, ali da je na državi da ohrabri žrtve da nasilnike prijave i naglasio da se u Ministarstvu unutrašnjih poslova niko i nikada neće smejati i olako prići žrtvi  kada dođe da prijavi bilo koji oblik nasilja.

Prema njegovim rečima, ljudi koji se u policiji bave ovom problematikom su obučeni, solidarni, iskusni  i naglasio da su u slučajevima silovanja koja su uznemirila javnost označeni kao najbolji deo sistema, kao oni koji su razumeli, hteli da razgovaraju, prišli na najbolji način žrtvi.

Foto: tanjug

Related posts

Isključenja sa vodovodne mreže za 11. januar

Zorana Stekovic

Merkelova u telefonskom razgovoru sa Vučićem pozdravila ekonomski napredak Srbije

Jasmina Petkovic

U Južnom Banatu 91 novooboleli od korone

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija