24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Ko nema kulturu sećanja, nema ni budućnost

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio se danas i položio venac žrtvama ustaškog terora u Jasenovcu, na grobnom polju “Topole” u Donjoj Gradini.

U Spomen području Donja Gradina danas se obeležava Dan sećanja na žrtve logora Jasenovca.

Venac su, sa predsednikom Vučićem položili ministri u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin.

Osim zvaničnika Srbije, vence su položili i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Poštu stradalima odali su predstavnici romske i jevrejske zajednice, preživeli logoraši i njihovi potomci, predstavnici stranih ambasada, političkih stranaka iz RS.

Za srpski narod je veoma važna kultura sećanja, jer ko je nema nema snagu ni u budućnosti, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, nakon sastanka sa predsednicima četiri srpske opštine – tri u RS i jednoj u Federaciji, rekao da mora da se uradi veliki memorijalni kompleks na području Donje Gradine kako bi svaki Srbin ma gde živeo znao da mora da poseti mesto Jasenovačkih žrtava.

Dodik: Jedino realno da se Srpska odvoji i udruzi sa Srbijom

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas se Srbi moraju okrenuti sebi i svojim interesima, usmeriti energiju na jačanje Republike Srpske, uz poruku da je jedina realnost da Srpska odvoji i udruži u nekom obliku sa Srbijom.

“Samo tu energiju kod Srba osloboditi je svakako velika pobeda svih nas, a ta energija mora da bude usmerena ka jačanju Republike Srpske i bez obzira što priča Incko ili bilo ko drugo. Jedina realnost je da se Republika Srpska odvoji i da živi sama i da se udruži u nekom obliku, federalnom, konfederalnom sa Srbijom”, kazao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara koji je njemu od non pejpera koji su se pojavili u prethodnom periodu najrealniji.

Za četiri srpske opštine u BiH 10 do 12 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija pomoći četiri srpske opštine – tri u RS, jedna u Federaciji – sa problemima u budžetu, pomoći sa 10 do 12 miliona evra.

„Nasa namera nije da pokazujemo simbolično prisustvo, već suštinski pomognemo RS i našem narodu. Milorad Dodik je u više navrata tražio da pomognemo i doneli smo odluku, nakon razgovora sa ljudima iz Kostajnice, Dubice, Nevesinja, koje pripadaju RS i Drvaru iz Federacije, da pomognemo u obezbeđivanju primarnog suficita u budžetima“, objasnio je Vučić u izjavi novinarima nakon sastanka u Kozarskoj Dubici.

Dodik: Zahvalan na pomoći Srbije R.Srpskoj i Drvaru

Predsedavajći i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar, da je zahvalan Srbiji i Vučiću na svoj kontinuiranu podršku RS, kao i Drvaru i želji da pomogne u rešavnju svih važnih pitanja.

Dodik je novinarima preneo da je na sastanku bilo reči o stanju u te četiri opštine, kao i da je od Vučića zatražio da im pomogne, budući da te opštine imaju sistemski problem u vezi sa finansijama i razvojem.

Related posts

Ministar Vulin: Ne verujem dok ne vidim

Jasmina Petkovic

Plivanje za Časni krst – prijavljivanje do 16. januara

Nikoleta Dragaš

Grad Vršac raspisao Javni poziv za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova biomedicinski potpomognutog oplođenja

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija