27. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Obeležen Međunarodni dan vatrogasaca

Međunarodni dan vatrogasaca uspostavljen je 4.maja zbog smrti pet vatrogasaca u tragičnim okolnostima u burnoj vatri u Australiji. Vatrogasci u Lintonu, u državi Viktorija, Australija, borili su se sa velikim požarima i pozvali pomoć. Ovaj hitni poziv doveo je vatrogasce iz širokog područja, uključujući dobrovoljce na mesto događaja. Dok su njih petorica krenula iz vatre da napune svoj tanker vodom, došlo je do nagle promene vetra, zahvativši kamion plamenom i ubivši svih pet članova.

Vatrogasci-spasioci dežuraju 24 časa dnevno tokom cele godine, spašavaju ljudske živote, imovinu i okolinu iz požara, poplava, zemljotresa, tehničkih i drugih intervencija izlažući se životnoj opasnosti.

Dobrovoljno vatrogasno društvo “Mramorak” ima 31 člana. Svako ko ima između 18 i 55 godina može im se pridružiti  uz obavezan lekarski pregled i obuku, koju vrši MUP u Kovinu. U slučaju vanrednih situacija većeg obima, ključna je pomoć koju upravo dobrovoljni vatrogasci pružaju kolegama profesionalcima.

U 2020. godini, vatrogasci su imali 27.333 intervencije i spasili ukupno 1.344 života. Država radi na nabavci novih vatrogasnih vozila i na adaptaciji 29 postojećih vatrogasnih stanica. U planu je da se u ovoj godini izgradi nova vatrogasna stanica i zaposli 300 vatrogasaca.

Međunarodni dan vatrogasaca obeležava se na dan Svetog Florijana, koji se smatra njihovim zaštitnikom.

Related posts

Nedimović u Novom Selu, Kačarevu, Brestovcu

Nikoleta Dragaš

Savremena igra i klasičan balet – prijave od 10. do 13. maja

Nikoleta Dragaš

Brnabić od svih gradonačelnika zatražila pojačanu kontrolu

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija