26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

PROUNS: Saopštenje povodom Svetskog dana slobode medija

Profesionalno udruženje novinara Srbije PROUNS izdalo je Saopštenje povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija koje prenosimoga u celosti.

“Godina za nama bila je puna izazova. Naši životi postali su drugačiji i morali smo da se naviknemo na mnoge teške stvari. Zato, sada možemo da se potrudimo da pojedine izazove pretvorimo u mogućnosti.
PROUNS veruje da ćemo zajedno raditi na tome. I mi i vi, i oni i ovi.
Vreme je da se esnaf opameti jer, mi smo u regionu imali tu nesreću da više puta prisustvujemo stvaranju istorije u njenom najbrutalnijem pojavljivanju i kao i posle svake nesreće, očekujemo da budemo jači i pametniji. A da li će to i biti tako, ostaje da se bidi.
PROUNS insistira, na Dan slobode medija, da prestanemo sa podelom među novinarima. Naša borba treba da bude složna i ozbiljna u pogledu stvaranja profesionalnog novinarstva.
Svi treba da se zalažemo da nam posao bude sigurniji, plaćeniji, da ne osećamo nikakve strahove i pritiske, da imamo zaštitu i poštovanje.
I sve dok ne bude tako, PROUNS je uveren da će profesija medijskih radnika i dalje ispaštati sve grehe ovoga sveta i biti na najnižim lestvicama razvoja. Jer, nažalost, između dva Svetska dana slobode medija i dalje je bilo nasilja nad novinarima, pritisaka, vređanja i podela.
Sve ovo, i pandemija i podele, proći će kad tad, a onda ćemo morati da svedemo račune. A tada se obično prvo sabiraju minusi: Koliko nas je izgubljeno, koliko poslova je propalo, kome smo i koliko ostali dužni i, naravno, koliko i šta nam je potrebno za oporavak?
Ako nemamo jedni druge, bojimo se da smo bez šanse za bolje sutra. Gde god i u kakvoj god redakciji radio, posao novinara i medijskih radnika je timski.
Zato, na Svetski dan slobode medija, Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) poziva da se ne odričemo lako jedni drugih.
Poštujmo svoja i tuđa prava i obaveze i prestanimo sa svakodnevnom primenom dvostrukih standarda u okviru profesije.”

Related posts

Republička komisija odobrila Pančevu projekat javno-privatnog partnerstva za javno osvetljenje

Jasmina Petkovic

Duboka Bara bez vode

Nikoleta Dragaš

Grad Pančevo za porodicu Tokai

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija