7. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Južni Banat Vesti

Sergejev: U planu nove termoelektrane i vetropark

Radovi na gasnoj termoelektrani toplani (TE-TO) u Pančevu su u završnoj fazi i cilj je da u rad bude puštena u trećem kvartalu ove godine, rekao je za Tanjug direktor Gazprom energoholdinga Srbija Pavel Sergejev dodajući da Gazprom energoholing razmatra planove izgradnje i drugih termoelektrana u Srbiji, kao i gradnju vetroparka.

On je istakao da se na TE-TO Pančevo upravo izvode radovi na pripremi za puštanje u rad.

“Kao investitori, mi smo obezbedili stabilno i neprekidno finansiranje radova na izgradnji elektrane. Usled epidemije korona virusa, uvođenja vanrednog stanja u Srbiji i poteškoća u pogledu dopremanja opreme i dolaska osoblja, rok za puštanje objekta u rad je pomeren, ali naš cilj je da termoelektranu pustimo u rad u trećem kvartalu 2021. godine”, rekao je Sergejev.

Istakao je da su operateri TE-TO Pančevo prošli obuku na objektima kompanije Gazprom engergoholding u Rusiji na kojima su se upoznali sa naprednim iskustvom kolega u pogledu pouzdanog i bezbednog rada energetske opreme.

Sergejev je rekao da je realizacija projekta usmerena ka namirenju potreba Rafinerije nafte Pančevo koja je u vlasništvu NIS-a za toplotnom energijom i snabdevanju potrošača na teritoriji Srbije i susednih zemalja električnom energijom.

“TE-TO Pančevo će biti prva parno-gasna elektrana u Srbiji sa savremenom i visokotehnološkom opremom, dok je korišćenje prirodnog gasa kao goriva ekološki prihvatljivije, te će se time dati doprinos ostvarenju ciljeva Srbije u pogledu održivog razvoja”, naveo je on.

Dodao je da se u okviru realizacije ovog projekta stvara mogućnost za otvaranje novih radnih mesta, na koje se primaju stručnjaci iz Srbije.

Sergejev je istakao da Srbija i region Balkana u celini ostaju jedan od perspektivnih pravaca razvoja međunarodnog poslovanja kompanije Gazprom energoholding.

“Razmatramo projekte izgradnje termoelektrana na teritoriji Srbije za namirenje potreba stanovništva i industrijskog sektora za toplotnom energijom, kao i projekte u okviru saradnje sa zagarantovanim potrošačem procesne pare. Imajući u vidu ciljeve Srbije u pogledu smanjenja karbonskog otiska, razmatramo mogućnost učešća u realizaciji projekata alternativne energetike, uključujući i samostalni projekat izgradnje vetroparka instalisane snage 200 megavata”, naglasio je on.

Sergejev je otkrio da se u ovom trenutku izvode pripremni radovi za projekat u područjima sa neophodnim potencijalom vetra.

“Pažljivo ćemo pratiti aukcije koje najavljuje Ministarstvo rudarstva i energetike za projekte vetroelektrana”, zaključio je on.

TE-TO Pačevo čija izgradnja je započeta 2019. godine je snage 200 MW, a kao osnovno gorivo koristiće prirodni gas.

Foto: Tanjug

Related posts

Omoljica, Brestovac i Ivanovo u utorak bez vode

Jelena Obradović

Kako voditi računa o sobnom cveću tokom zime

Nikola Toadjer

Predsednik Vučić uputio saučešće povodom smrti Ivana Bekjareva

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija