19. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

22 godine od smrti Tibora Cerna

U prisustvu porodice, predstavnika ministarstva za rad, Vojske republike Srbije, lokalne samouprave i mesne zajednice Debeljača položeni su venci na spomenik heroju sa Košara Tiboru Cerni. On je pre 22 godine izgubio život, braneći svoje saborce i karaule Košare kod Đakovice za vreme NATO bombardovanja.

Prema navodima učesnika bitke na Košarama, Cerna je svojevoljno ustao iz zaklona s namerom da otkrije položaj snajperiste iz Legije stranaca, koji je danima odnosio živote mnogih njegovih saboraca. Ubrzo pošto je izašao na otvoren prostor, primio je metak u grudi. Iako teško ranjen, uspeo je da se održi na nogama na zaprepašćenje svih uz reči za ovu zemlju vredi umreti. Zahvaljujući njegovoj žrtvi snajperista je otkriven i eliminisan. Od tog događaja prošlo je 22. godine.

Tibor Cerna je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena. Spomenik je podignut na inicijativu Saveza boračkih organizacija Srbije

Spomenik u Debeljači pre nekoliko godina otkrili su majka poginulog Cerne – Kata Cerna i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i položio venac na spomenik. On je tada ukazao na činjenicu da je 108 vojnika stradalo da bi sačuvalo naše živote i poručio da je istorija Srbije prepuna slavnih bitaka i pobeda koje su doprinele da naša zemlja bude slobodna, nezavisna, poštovana u svetu.

Related posts

VUČIĆ SA NAJUTICAJNIJIM SVETSKIM LIDERIMA: Ovi zvaničnici će se sastati sa srpskim predsednikom do kraja godine!

Nikoleta Dragaš

Vučić sutra i u sredu u poseti Češkoj

Nikoleta Dragaš

Studenti sahranili međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju SB UN 1244…

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija