25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Najvažnije Pančevo Vesti

Pančevo dobija tri nova vetroparka, ekologija dominantna tema na sednici lokalnog parlamenta

Odbornici Skupštine Grada Pančeva izglasali su tri plana detaljne regulacije kojima se omogućava početak gradnje tri vetroparka na teritoriji Grada Pančeva. Usvojen je i memorandum sa budućim stranim partnerom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u vezi izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže i objekata za tretman otpadnih voda. Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović je ocenio da je ovom sednicom lokalnog parlamenta dominirala tema “ekologije” i da će nove odluke omogućiti nova zapošljavanja i rešavanje višedecenijskog problema sa kanalizacionom mrežom.

Prema rečima gradonačelnika Pančeva Aleksandra Stevanovića, vetroparkovi, po završetku izgradnje, imaće 90 vetrogeneratora i 400 MW snage. On je dodao da će vetroparkovi biti po svetskim standardima. Nalaziće se na području između Dolova i Banatskog Novog Sela, zatim Banatskog Novog Sela i Kačareva, Kačareva i Pančeva i funkcionisaće kao celina.

Odbornici su usvojili memorandum o saradnji Pančeva i kompanije “Metito Utilities” iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata u vezi razvoja i sprovođenja projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.  Obrazlažući ovu tačku, koja je i kao tačka vezana sa vetropark usvojena jednoglasno, gradonačelnik Aleksandar Stevanović je ocenio da kroz ovo skupštinsko zasedanje dominira tema ekologije. Kako je istakao, lokalna samouprava izuzetno brine i vodi računa o zaštiti životne sredine, a da će zajednički posao sa investitorima iz Emirata rešiti višedecenijski problem sa nedostatkom kanalizacione mreže. Usvojena je i odluka o novom javno-privatnom partnerstvu koji će obuhvatiti integralni sistem upravljanja otpadom, njegov tretman i mnoge druge aktivnosti.

Ponovo se otvorilo pitanje gde su velike količine novca koji je bivša vlast na čelu sa Demokratskom strankom potrošila tokom gradnje nove deponije. Gradonačelnik Aleksandar Stevanović rekao je da je Srpska napredna stranka, preuzimajući odgovornost za sprovođenje politike u Pančevu , rešila i ovaj problem , odnosno završila izgradnju deponije koja je pod vlašću DS-a rađena više od decenije.

U toku je zamena javne rasvete na teritoriji sa novom led tehnologijom. Govoreći o značaju ove investicije koja se sprovodi kroz javno privatno-partnerstvo, gradska menadžerka Maja Vitman rekla je da će zamena rasvete biti urađena svuda, odnosno u naseljenim mestima, kao i u samom centru.

Skupština Grada usvojila je, između ostalog, predlog odluke o uspostavljanju saradnje između Pančeva i kineskog grada Donguana. Obrazlažući ovu temu, predsednik Skupštine Tigran Kiš rekao je da će Pančevo uspostaviti saradnju sa Donguanom u oblastima privrede, obrazovanja, kulture, sporta, turizma, nauke i razvoja tehnologije, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa. On je dodao da su Kinezi veoma zainteresovani za saradnju i da već imaju spremna četiri projekta za mlade i onlajn privredni seminar. Skupština je usvojila izmene programa rada Turističke organizacije Pančeva, dala saglasnost za odluke NO Urbanizma, kao i na finansijski plan ovog javnog preduzeća.

Related posts

Obeležen 111. rođendan OKS-a

Mirjana Popović

Nova ginekološka ambulanta u Upravnoj zgradi Bolnice

Nikoleta Dragaš

Zelenovićevi ljudi nastavljaju sa bahatošću: Radniku uručen otkaz zbog političkog opredeljenja!

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija