28. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Predsednik Vučić: Spremni na dijalog i konstruktivan razgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras u Briselu da očekuje sredinom maja poziv za nastavak dijaloga i dodao da je Beograd spreman da se odazove pozivu i da će učestvovati u svakoj vrsti dijaloga,da bi želeli da bude konstruktivan, da se razgovara o rešavanju problema.

On je istakao da postoje mnogi problemi, pre svega u energetici, i da su to stvari koje moraju promptno da se resavaju, zbog različith tumačenja i želje nekih da pokazuju, kakao je rekao, mišiće na severu Kosova.

“Ono na šta sam danas ukazao Miroslavu Lajčaku je činjenice da se Aljbin Kurti hvali time da je glasao u Albaniji, čime de fakto kaže da je svejedno da li ste u Tirani ili Prištini, da je to ista zemlja. Zamislite, iako je Kosovo po Ustavu Srbija, da sam ja glasao u Gračanici, ili nekom drugom mestu na Kosovu. To bi bio skandal svetskih razmera, iako te dve stvari nisu za poređenje i po Ustavu i Rezoluciji 1244 je Kosovo deo Srbije“, naglasio je on.

Vučić je istakao da ako neko to uradi bez pozivanja na bilo koji preavni akt i javno govori da idu ka ujedinjenju, dobija blage reakcije i čuđenje.

Kazao je da je to dokaz dvostrukih standarda cele međunarodne zajednice, na šta smo naučili.

“Ono što je za nas važno jeste da garantujemo sigurnost I bezbednost naših ljudi. Insistirao sam ovde na ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na ZSO, i slobodu kretanja, protoka roba I usluga, sve što potpisali u Vašingtonu, jer je to dobro za Beograd, Prištinu i ceo region“, rekao je on.

Vučić je, koji je večeras u Briselu večerao sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, ponovio je da će delegacija Beograda doći na dijalog kada god bude zakazan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Briselu, izrazio je večeras uverenje da će uslediti ubrzanje evropskog puta Srbije.

Na pitanje gde se trenutno nalazi Srbija na evropskom putu, Vučić je odgovorio “na dobrom putu”.

“Srbiji dobro ide evropskim putem i biće ubrzanja evropskog procesa”, istakao je predsednik.

Rekao je da očekuje međuvladinu konferenciju krajem juna i priznanje za napredak Srbije.

“Srbiji ide dobro, korača jakim snažnim korakom među najbrižim u Evropi. S jedne strane su vrednosti, s druge pragmatična politika očuvanja veza sa svim prijateljima. Ali najvažnije je ekonomija, ekonomija, ekonomija”, zaključio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da su sa EU započeti razgovori o veoma velikim infrastrukturnim projektima koji će potpuno promeniti Srbiju.

Vučić je rekao ne može da sakrije uzbuđenje zbog te, kako je rekao, veoma važne teme o kojoj će sutra razgovrati sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

“Uzbuđen sam i ne mogu da sakrijem osmeh, već smo počeli određene razgovore sa evropskom delegacijom i EK, i ako Ursula Fon Der Lajen bude odoborila, reći ću vam sutra da smo ugovorili sa Evropljanima jedan od najvecih infrastrukturnih projekata ikada za Srbiju.

Tako da samo 24 sata nas deli da kažem jesmo li uspeli ili ne”, naglasio je Vučić.

Ističe da će onda moći da kaže da je učestvovao u nečemu što je bilo mnogo dobro i značajno za našu zemlju.

“Bukvalno nećemo biti ista zemlja, ne mogu više od ovoga da kažem, ali reče je o velikim infrastrukturnim projektima, najvećim koje možemo da zamilslimo”, naglasio je Vučić.

Dodaje da bi tako uz podršku EU za već za tri i po ili najviše četiri godine Srbija bila zemlja koja ne bi ličina na Srbiju pre 10 ili 15 godina.

To će biti fantastična vest, ne samo za Beograd, već i jug i centralnu Srbiju i Pomoravlje, naglasio je Vučić i dodao da će sutra moći da iznese detalje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da kakvi god da budu rezultati parlamentarnih izbora u Albaniji, Srbija želi da unapređuje partnerske odnose sa Tiranom i da ima što je moguće bolje odnose sa albanskom vladom i državom.

””To Srbi ne vole da čuju, ali to je jedino racionalno i pametno ponašanje, sve drugo bi bilo glupo i besmisleno””, rekao je Vučić u Briselu na pitanje novinara o nastavku inicijative ””mini Šengen”” posle izbora u Albaniji.

Vučić je rekao da će biti ””tesno”” oko formiranja nove vlade u Tirani, ali da ne želi da se izjašnjava dok ne budu objavljeni konačni rezultati izbora.

Na komentar novinara da Srbi ne vole da čuju ni veličanje Alojzija Stepinca, Vučić je rekao da neki ljudi ne mogu da izađu ””iz cipela prošlosti””, ali da je to mnogo više njihov problem nego naš.

Vučić je rekao da je njegova porodica doživela mnogo tragedija, nesreće i udaraca od ustaškog režima, ali da ne želi time da opeterećuje ni svoju ni tuđu decu niti bilo koga.

””Kultura sećanja da, ali mržnje ne i pogled u buduićnost, ekonomiju, velike projekte””, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će sutra u razgovorima sa evropskim zvaničnicima glavne teme, pored dijaloga Beograda i Prištine, biti i odnosi u regionu, kao i napredak u oblasti vladavine prava koji je Srbija ostvarila.

“Očekujem da osim sutrašnjeg dana, koji je veoma važan, imamo još jedan datum u maju za dijalog i specijalnu večeru koju na godišnjem nivou organizuju Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen za lidere ZB. Videćemo kod će od nas da dođe, i treći put će da bude u Briselu, tako da će možda i Anba Brnabić da dođe”, naveo je Vučić.

Kada je reč o sutrašnjim razgovorima o oblasti vladavine prava u Srbiji, kaže da će razgovarati o tome i sa fon der Lajen, Borelom i Mišelom o tome šta je Srbija sve uradila u prethodnih mesec dana.

“Pokazali smo značajno htenje i značajan napredak u mnogim oblastima. Postoje jasni kriterijumi po kojima se to meri, tako da će vladavina prava biti jedna od glavnih tema zvaničnicima EU”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će za nekoliko dana početi radovi na izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu, kao i da dolazi i drugi deo rekonstrukcije Kliničkog centra Vojvodine.

Vučić je kazao da se će po povratku iz Brisela revakcinisati u Gadžinom Hanu kod Doljevca i da će razgovarati sa građanima sa juga Srbije kako da se dodatno pomogne tom delu zemlje.

Najavio je da će narednih dana biti otvoren deo obilaznice oko Beograda, od Orlovače ka Ostružnici, a da će 1.maja početi izgradnja Fruškogorskog koridora Novi Sad-Ruma sa mostom kod Kovilja, sa najvećim tunelom u Srbiji.

””To će biti neverovatan tunel dug 4-5 kilometara, tako da će južna Bačk, Srem, Mačva, Beograd biti fantastično povezani i to će dorpineti dolasku još većeg broja investitora””, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Izvor: Tanjug

Related posts

Akcije dobrovoljnog davanja krvi

Jasmina Petkovic

Stanković: Kapa dole momcima

Mirjana Popović

Meštani Kovina 9. put lomili česnicu

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija