24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Gost “Lica nacije” – Zoran Milivojević

Gost Lica nacije je Zoran Milivojević, diplomata. Završio je Pravni fakultet u Beogradu a poslediplomske studije na FPN u Beogradu – oblast diplomatija i međunarodni odnosi. Doktorirao je na  Pravnom fakultetu u Beogradu iz oblasti međunarodnog prava i odnosa. Doktor je pravnih i političkih nauka. 

Na početku emisije Zoran Milivojević objasnio je šta znači biti profesinalni diplomata, jer se već 36 godina bavi diplomatijim. Kaže da je svoj radni vek posvetio toj delatnosti i da o toj temi može da priča.

Diplomatija kao delatnost spada u nauke diplomatskgo prava, imate tu vrstu diplomate kao profesija, druga kao delatnost mehanizma države , sve ono što je delatnost države je u zaštiti države i njenih interesa, kasnije dolazi ekonomska diplomatija kulturna, sportska kaže gost. Vazno  je kada sve svedete bez obzira na tehniku i na komunikaciju sve se svodi na čoveka. Čovek je taj koji odlučuje i čovek je taj koji promeni odluku i ne može naprosto bez čoveka.

Da bi ste došli u ličnu komunikaciju mora da postoji komunikacija, prostor, da se stvore uslovi da bi došli do tog ličnog , najbolje reklama. Pokazuju se kako je diplomatija i dan danas važna kao mehanizam, klimatske promene ili pandemija , ali nije to slučajno, ne radi se o diplomatiji kao akademskom pitanju nego o njenoj funkciji. Jako je važno što smo imali odnose sa Pekingom. Zahvaljujući diplomatskoj mreži obezbedili smo da dođemo na letvicu uspešnih zemalja, ističe Milivojević.

Govoreći o pandemiji Kovida -19, Milivojević je rekao: U politčkom delu imate dve stvari da se i pandemija i sve skupa kvalifikuje kao političko pitanje. Došli su od izražaja pojedinačni interesi država, sada dolazi još viši dnevni red . Evropa je kontinent koga čine države koje imaju prepoznate nacije. Ekonomija će održati sve ono sto je vredno za ljudski standard.

Suština našeg cilja kada je rec o EU je ostvarivanje vladavine prava, kaže Milivojević. Smatram da EU mora da se konsiliduje.

Milivojević je u emisiji rekao: Grčki filozovi su uvek govorili svet je točak. Uvek se okreće, ne može se shvatiti budućnost bez prošlosti. U našim odnosima mi polazimo od prošlosti od činjenica koji su nestvarne od toga ko smoi gde smo.

Kandidat za ulazak za EU je Srbija i srpski narod, bez toga se ne može, druga činjenica šta se dešavalo koje su posledice bile, i šta to može da znači ali to znači u globalnom, regionalnom i nacionalnom smislu, ističe Milovijević.

Jedno i drugo ne možemo da isključimo kad govorimo o Srpskoj Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori zbog toga je važna za prošlost, od onoga što se događalo, od ratova do nekih drugih stvari. Srbija radi legitimno, u skladu sa svim poznatim standardima, zato što je to njeno prirodno pravo. Srbija ne treba, ne mora i ne sme da odustane, kaže gost emisije Lice nacije.

On objašnjava, da su se stvari promenile, nisu ovo 90 godine, globalni odnosi su se promenili, Srbija nema nameru da prihvati da budu u vazalnom odnosu i nema nameru da menja svoj položaj, Srbija nije ništa učinila da  ih provocira.

Kosovo i BIH su vezani sa srpsko pitanje, ne može se bez Srbije, ističe Zoran Milivojević. Mi smo došli do granice kada smo u stanju da štitimo svoju državu i nacionalni interes , da imamo argumente za to da ga branimo sa argumentima i da ne odustajemo, svaka vrsta provokacije treba mirno primiti, i gledati svoja posla, kaže Milivojević.

Govoreći o non pejperu, Zoran Milivojević objašnjava da je toga bilo i do sada i da će biti i ubuduće. Kaže da se ovaj papir ne može zanemariti. Ovaj region je od posebnog značaja i interesa. Region Zapadnog Balakana je ušao u kompleks globalnog sučeljavanja i interesa velikih. Činjenica je da je ovo prvorazredno pitanje za bezbendost EU i regiona. Postoje pitanja koja su od značaja, a koja nisu rešena a sve to ovaj non pejper stavlja na sto. Povodom njega razna su mišljenja, jer ako govorimo o granicama, država Srbija je članica UN, sa te pozicije ako se bilo šta rešava i ako je ovo inicijativa da se tako reši problem mora ovo da se uzme u obzir. Drugo, videli smo kako ko reguje na menjanje granica. Ako vi otvarate priču o granicma to se ne može završtiti sa BIH. Ovaj dokument uzima u obzir albanski i srpsko nacinalno pitanje. A kroz srpsko se provlači i BIH zbog Republike Srpske. I Srbi imaju pravo da se izjasne o raspletu na ovim prostorima posle pada Berlinskog zida. Ne može ovde da se reši ništa ako se ne uzme u obzir sprsko nacinalno pitanje. Zato priča sa non pejperom nije naivna, kaže Milivojević.

Govoreći o uticaju Francuske, Zoran Milivojević je rakao da je to zemlja koja je evropska i svetska sila i Makron je projektovao tako politku, a Srbiju je projektovao tako da se vrate stari tradicinalni odnosi. Poseta Makrona i predsednika Vučića je potvrda da se u tom pravcu ide. Mi nemamo u prošlosti spornih stvari, zaključio je Milivojević.

Related posts

U Južnom Banatu još 67 osoba pozitivnih na Covid-19

Vanja Vićentić

U Opštoj bolnici 127 pacijenata sa korona virusom

Vanja Vićentić

Dr Nestorović u emisiji „Lice nacije“: Svaki smrtni slučaj je strašan, ali dobro smo prošli

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija