22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Južni Banat Vesti

Za lepšu prirodu: Čišćenje Labudovog okna

Vodostaj Dunava je opao. Nažalost, za sobom je ostavio velike količine smeća na obali, u dužini od 8 km, koja je pod ingerencijom JP „Vojvodinašume“. Zaposleni u Šumskoj upravi „Banatski Karlovac“ , Šumsko gazdinstvo „Banat“ Pančevo, organizovali su akciju čišćenja „Labudovog okna“. Pored uređene životne sredine u kojoj svako treba da uživa, cilj je bila i edukacija građana, kao i ukazivanje javnosti na problem koji se samo odgovornim ponašanjem može rešiti.

JP „Vojvodinašume“ veoma brine o segmentu zaštite životne sredine. I kada pričamo o gazdovanju šumama, s obzirom da su sve naše šume sertifikovane, važan segment tog dela poslovanja je svakako zaštita životne sredine. Prema rečima zastupnika šumskog gazdinstva “Banat” Željka Sušeca, iako kao preduzeće nisu u obavezi da saniraju ovakve mini deponije, oni se zaista trude da ovakva mesta očiste, da ona budu dostupna negde i široj javnosti, odnosno lokalnom stanovništvu.

Prema rečima šefa ŠU “Banatski Karlovac”, Borislava Trajkovskog, ova akcija bila je i humanitarnog karaktera.

Labudovo okno je značajno utočište ptica močvarica, gnezdilište globalno ugroženih, hranilište brojnih retkih i zaštićenih vrsta i najjača selidbena stanica za ptice vodenih staništa u Srbiji i kao takvo je prioritetno za zaštitu. Labudovo okno, svojevrsni raj na zemlji i jedna od vrednih vojvođanskih destinacija koja godinama unazad privlači strane turiste, locirano je na levoj obali Dunava, u jugoistočnom Banatu. Nastalo posle izgradnje Đerdapa, okno je dobilo naziv po tome što jedan deo Velikog rita svake godine naseljavaju labudovi iz cele Evrope.

Related posts

Predsednik Srbije sa Ramom i Zaevom o “Malom Šengenu”

Nikoleta Dragaš

Gojković: Sledeće nedelje o zatvaranju kovid bolnica

Jelena Obradović

Vučiću u UAE predstavljeno upravljanje krizom i vakcinacija

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija