16. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić: Kultura sećanja je najbolji odgovor na negiranje naših žrtava

“Hoću sebe da sklonim iz toga i da ne pokušavam da stičem unutrašnje političke poene na teškim rečima koje bih mogao da izgovorim o hrvatskim zvaničnicima”, kaže predsednik.

Negovanje kulture sećanja na naše žrtve je najbolji odgovor na izjave zvančnika zemlje koja je počinila najstrašnije i najmonstruoznije zločine nad Srbima u Jasenovcu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom jučerašnje izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića na obeležavanju godišnjice proboja logora Jasenovac.

Upitan o izjavi Milanovića da je genocid učinjen pre svega prema Jevrejima, a kasnije prema Srbima isključivo iz Podkozarja jer su tretirani kao neprijatelji zato što su pružali otpor, Vučić je rekao da je nekoliko puta pogledao tu izjavu i da ne zna šta bi rekao.

– Hoću sebe da sklonim iz toga i da ne pokušavam da stičem unutrašnje političke poene na teškim rečima koje bih mogao da izgovorim o hrvatskim zvaničnicima – rekao je Vučić.

Napomenuo je da to govori koliko je važno da negujemo kulturu sećanja, da imamo filmove o Jasenovcu, da to unesemo u naše udžbenike i da napravimo veliki memorijalni kopmleks u Gradini na teritoriji Republike Srpske.

– To ćemo zajedno sa Republikom Srpskom da radimo, mi ćemo najveći deo finansirati, da svako naše dete koje ide na ekskurziju iz Srbije i iz Republike Srpske mora da poseti Gradinu, da nauči šta se tamo dogodilo – kaže Vučić.

Ranije je, navodi, mislio da je to pitanje pre svega za svet i da li hoće da znaju istinu ili ne i dodaje da je ime Jasenovac u najvažnijem holokaust muzeju u celom svetu, Jad Vašem.

Vučić je rekao da o tome naša deca znaju sve manje.

– Kada dobijete ovakve izjave od zvaničnika zemlje koja je počinila najstrašnije i najmonstruoznije zločine nad jednim narodom, a tamo su stradali svi, Romi, Jevreji, ali ubedljivo najviše Srbi, nekako je sve sramota da kažu da su Srbi – rekao je Vučić.

Poručio je da nas ne sme da bude sramota i ne smemo da se stidimo svojih žravta, kao što ne smemo da ćutimo na ono što smo mi učinili, već moramo da osudimo i to, jer tada imamo moralno pravo da govorimo o svojim žrtvama na najbolji mogući način.

– Mislim da je to naš najbolji odgovor, ne uzvraćanje uvreda Milanoviću i Hrvatskoj već rad na tome da otkrivamo istinu, da svetu saopštavamo istinu, ali da pre svega našem narodu i našoj deci jasno stavimo do znanja da moramo da čuvamo sećanje na naše žrtve i da moramo da pokazujemo psostovanje prema njima – naglasio je Vučić.

Izvor: Pink

Related posts

Makron zahvalio Vučiću na podršci nakon požara u Bogorodičinoj crkvi

Nikoleta Dragaš

Brnabić:Veliki dan,bolnica stiže u pravom trenutku za Srbiju

Branislava Grčić

Ministar Vulin: Predsednik Srbije je predsednik svih Srba

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija